Водородната алтернатива в транспорта е далеч от масова практическа реализация(снимка:

...
Водородната алтернатива в транспорта е далеч от масова практическа реализация(снимка:
Коментари Харесай

Масовият водороден транспорт: нереалистичен в близко бъдеще


Водородната опция в превоза е надалеч от всеобща практическа реализация
(снимка: CC0 Public Domain)

За мнозина същинският „ зелен ”, въглеродно-неутрален и екологичен превоз е водородният. Гласовете в негова поддръжка се ускоряват на фона на прехода към електрически транспортни средства и съпътстващите ги проблеми и подозрения в тяхната екологичност, поради, че се нуждаят от ток за зареждане и замърсяващи детайли като батериите. Но наподобява водородната опция към момента не се вижда на хоризонта.

Докато в сегмента на пътническия превоз векторът на развиване повече или по-малко се е консолидирал към концепцията за прекосяване към акумулаторни електрически транспортни средства (въпреки че Toyota се пробва да устои на тенденцията), то в бранша на товарния превоз към момента няма консенсус измежду участниците на пазара, а някои от тях залагат на водородното гориво.

Но немският производител на камиони MAN твърди, че е нереалистично комерсиалните транспортни средства да бъдат преобразувани на водородни в обозримо бъдеще. Представители на компанията считат, че промишлеността просто няма да може да набави водород в задоволителни количества през идващите години.
още по темата
В изявление за испанското издание Expansión основният изпълнителен шеф на MAN Александър Власкамп изясни, че в този момент казусът е освен дефицитът на водородно гориво, създадено единствено от възобновими енергийни източници и без да замърсява околната среда. Проблеми са също по този начин високата му цена и неналичието на инфраструктура за предпазване и превозване на водород, който би трябвало да се слага в съдове под високо налягане.

„ Едно е да притежаваш технологията, само че напълно друго е да гарантираш нейната жизненост. В момента зеленият водород не е наличен за транспортната промишленост и няма смисъл да се минава от дизелово гориво към водород, в случай че източникът на сила не е екологичен ”, споделя шефът на MAN, представен от Electrek.

Под „ зелен ” водород нормално се схваща газ, създаден посредством потребление извънредно на възобновими енергийни източници. Сега, както изяснява шефът на MAN, цената на кг водород на пазара варира от 13 до 14 евро, като в това време е с „ неекологичен ” генезис.

Докато промишлеността се научи да създава „ зелен ” водород в обилни размери, нейната продукция ще бъде ориентирана най-вече към металургията, производството на цимент и пластмаса. Само това, което остане, ще отива в превоза, счита Власкамп.

В същото време MAN не стопира да влага в опити с водородно гориво, даже единствено с цел да удостовери уместността на личната си догадка. Компанията може да стартира да употребява водород през 2035 година, само че единствено в случай че има развита инфраструктура, задоволително количество зелен водород и рационални цени за него.

Междувременно MAN създава камиони, захранвани с акумулатори, които могат да изминават 600 до 800 км дневно без презареждане. В ход е създаването и на усъвършенствани тягови акумулатори, които ще усилят този пробег до над 1000 км дневно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР