Водолаз откри десетки хиляди древни бронзови монети край бреговете на

...
Водолаз откри десетки хиляди древни бронзови монети край бреговете на
Коментари Харесай

Откриха десетки хиляди древни монети край бреговете на Сардиния

Водолаз откри десетки хиляди антични бронзови монети край крайбрежията на Сардиния, съобщи Асошиейтед прес.
От Министерството на културата на Италия споделиха, че мъжът е съобщил за находката, след което са били изпратени водолази, работещи за отделите за отбрана на изкуството и за подводна археология към ведомството.

Монетите, датиращи от първата половина на IV в., са открити в морска трева, близо до североизточния бряг на средиземноморския остров. Не се оповестява по кое време тъкмо за първи път е видяна находката край брега на Сардиния, близо до град Арцакена.

Все още не е открито тъкмо какъв брой монети са извадени, защото се сортират. В изказване на ведомството се показва, че са най-малко към 30 000, а евентуално и 50 000 предвид на общото им тегло.

" Всички монети са в чудесно положения и извънредно добре непокътнати ", обявиха от Министерството на културата на Италия. Четливи са надписите и на дребното развалени монети, допълват оттова.

" Съкровището, открито във водите край Арцакена, съставлява едно от най-важните открития на монети " през последните години, съобщи Луиджи Ла Рока, чиновник на археологическия отдел на Сардиния.

Той прибавя в известието, че находката е " още едно доказателство за благосъстоянието и смисъла на археологическото завещание, което морското дъно на нашите морета, прекосявано от хора и артикули от най-древните столетия, към момента пази и съхранява ".

В намирането и изваждането на монетите са взели участие и водолази от пожарната и граничната полиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Те са открити главно в необятна пясъчна зона сред подводната морска трева и плажа. Като се има поради местоположението и формата на морското дъно, наоколо може да има остатъци от потопен транспортен съд, допускат от Министерството на културата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР