Водният резервоар, който се пълни от язовира Каховка в Южна

...
Водният резервоар, който се пълни от язовира Каховка в Южна
Коментари Харесай

ВЕЦ Каховка вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ Запорожие

Водният контейнер, който се цялостни от язовира " Каховка " в Южна Украйна, към този момент не може да обезпечава вода за изстудяване на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, заяви операторът на язовира, съобщи Агенция Франс Прес.


Главният изпълнителен шеф на " Укрхидроенерго " Игор Сирота заяви, че равнището на водата е " под сериозната точка от 12,7 м ", което значи, че към този момент не може да зарежда " резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за изстудяване на централата ".

Язовирът, ситуиран на река Днепър, образува контейнер, който обезпечава вода за изстудяване на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на към 150 км нагоре по течението.

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, който би трябвало да посети централата идната седмица, съобщи тази седмица, че водата не може да се изпомпва, в случай че равнището ѝ падне под 12,7 метра.

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места към момента може да се употребява " за известно време " за изстудяване на реакторите и басейните за отработено гориво в постройките на реакторите, сподели Гроси.

Освен това огромното охлаждащо водохранилище наоколо до площадката " сега е цялостно и има задоволително ресурси за зареждане на централата за няколко месеца, защото шестте реактора са в режим на изключване ", добави той.

" Затова е жизненоважно това охлаждащо оборудване да остане непокътнато... Призовавам всички страни да подсигуряват, че нищо няма да бъде направено, с цел да се подкопае този развой ", съобщи Гроси на съвещание на управителния съвет на организацията.

МААЕ разполага с екип от специалисти в централата.


Язовирната стена, следена от Русия, беше разрушена във вторник, а Русия и Украйна се упрекват взаимно, че стоят зад това, като и двете страни настояват, че детонация е предизвикала пробива.

Служителите на централата към този момент са въвели ограничения за ограничение на потреблението на вода, като я употребяват единствено за " съществени действия, свързани с нуклеарната сигурност ", съобщи по-рано Гроси.

" Има подготвеност за сходни събития... Но явно е, че това прави още по-трудна и непредсказуема обстановката в региона на нуклеарната сигурност и сигурност ", сподели Гроси.

Реакторите на централата към този момент са спрени, само че към момента се нуждаят от охлаждаща вода, с цел да се подсигурява, че няма да има нуклеарна злополука.

" Липсата на охлаждаща вода в главните водни системи за изстудяване за нескончаем интервал от време би довела до разтопяване на горивото и нетрудоспособност на спешните дизелови генератори ", предизвести Гроси.

Той нееднократно е призовавал за отбрана на централата, защото наоколо до нея е имало обстрели, а също по този начин на няколко пъти е прекъсвано нейното извънредно значимо електрозахранване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР