Водните електроцентрали в България са генерирали 3,3 млн. мегаватчаса електроенергия

...
Водните електроцентрали в България са генерирали 3,3 млн. мегаватчаса електроенергия
Коментари Харесай

Спад в производството на ток от възобновяеми източници у нас

Водните електроцентрали в България са генерирали 3,3 млн. мегаватчаса електрическа енергия през първите шест месеца на 2021 година Това съставлява растеж от цели 77% на годишна база.

Това демонстрират (ЕСО) за интервала 1 януари – 27 юни 2021 година Като цяло обаче възобновимите енергийни източници са генерирали 970 хиляди мегаватчаса ток в разпределителната мрежа, което е с 6% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Най-голям спад (15%) има на тока от вятърни паркове, при биомасата понижението е 4%, до момента в който при фотоволтаиците има растеж до 535 хиляди мегаватчаса, което съставлява растеж от 1% на годишна база.

Според данните общото произвеждане на електрическа енергия в България през първите шест месеца на годината (от 1 януари до 27 юни) е повишено с към 10% до 22 млн. меватчаса.

В същото време потреблението на ток в рамките на страната нараства доста по-бавно. То се е нараснало с 4% до 19 млн. мегаватчаса.

Това значи, че износът на създадена у нас електрическа енергия е повишен доста. Той се усилва с 87% на годишна база до 2,9 млн. мегаватчаса, до момента в който през същия интервал на предходната година възлиза на 1,5 млн. мегаватчаса.

По традиция базовите електроцентрали – АЕЦ и Топлоелектрическа централа – създават най-голямата част от тока у нас. През първата половина на 2021 година те са генерирали 17,3 млн. мегаватчаса електрическа енергия, което е с 4% повече спрямо 2020 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР