Водещият кандидат за президентските избори на Републиканската партия Доналд Тръмп

...
Водещият кандидат за президентските избори на Републиканската партия Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Тръмп за съюзниците от НАТО: „Ако не платите, бих насърчил Русия да прави каквото си поиска“

Водещият претендент за президентските избори на Републиканската партия Доналд Тръмп сподели пред поддръжниците си в Южна Каролина, че споделил на водач на страна от НАТО, че в случай че не усили разноските си за защита, той „ би насърчил “ Русия „ да прави каквото си изиска “.

Ройтерс заяви реакцията на Белия дом, съгласно който сходни думи са " ужасяващи и недомислени ".

 
Президент на огромна страна се изправи и ме попита: " Добре, сър, в случай че ние не платим (повече пари за отбрана) и Русия ни нападне, вие ще ни отбраните ли? " Аз му отговорих: " Няма да платите? Вие нарушител ли сте? Не единствено няма да ви защитя, само че и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си изиска. "
Доналд Тръмп – президент на Съединени американски щати (2017-2021 г.)

В качеството си на президент Тръмп нееднократно е заявявал, че Съединени американски щати могат да се отдръпват от НАТО. Той настояваше, че Америка е принудена да заплаща прекомерно огромен дял от бюджета на Алианса.

Както отбелязва Си Ен Ен, през годините Тръмп погрешно е характеризирал системата за финансиране на НАТО. Членовете на Алианса би трябвало да се стремят да изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за военни разноски, а множеството страни не реализират тази цел. Въпреки това 2% се смятат единствено за тенденция и няма " сметки ", които някоя от членките на алианса да не заплаща.

Белият дом отхвърли тези мнения. " Да насърчаваш нашествия на територията на нашите най-близки съдружници от страна на пагубни режими е ужасяващо и безогледно – това заплашва националната сигурност на Съединени американски щати, международната непоклатимост и вътрешната ни стопанска система ", съобщи представителят Андрю Бейтс. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР