Водещите централни банки от двете страни на Атлантика повишиха тази

...
Водещите централни банки от двете страни на Атлантика повишиха тази
Коментари Харесай

Водещи централни банки вдигнаха лихвите

Водещите централни банки от двете страни на Атлантика покачиха тази седмица водещите си лихви в следващ опит да овладеят инфлацията, само че и с риск да приближат стопанските системи към криза, написа в преглед на Българска телеграфна агенция.

В отговор показателите на фондовите и стокови пазари потънаха поради сигналите, че повдигането на ставките може да продължи за забележителен интервал. Въпреки че темпът на повишение наподобява се забавя, решенията от последната седмица в допълнение ще засилят кредитния напън за бизнеса и потребителите.

Управлението за федерален запас (УФР) в сряда подвигна главния си лихвен % за седми път тази година, въпреки и по-слабо по отношение на предходните. Водещите лихви се покачиха с 0,5 процентни пункта до диапазона 4,25 - 4,5 %, откакто предходните покачвания бяха с 0,75 процентни пункта. Очаква се инфлацията в страната да се забави до 3,1 % през 2023 година по отношение на 7,1 % през ноември 2022 година, когато повишението на цените се забави за пети следващ месец. Резервът понижи доста прогнозата си за растежа на стопанската система за 2023 година от 1,2% до 0,5 на 100.

В четвъртък вълната се разля из Европа, започвайки отвън еврозоната.  Швейцарската централна банка усили референтната си рента с 0,5 процентни пункта до 1 на 100, което е трето покачване за годината. Инфлацията в страната е много над целевите нива на регулатора - 3% на годишна основа през ноември по отношение на стремежи диапазон от 0 - 2 %.

Норвежката централна банка предприе по-скромна стъпка, увеличавайки водещата си рента с 0,25 процентни пункта до 2,75 %.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР