Водещите световни централни банки започват вече да се страхуват, че

...
Водещите световни централни банки започват вече да се страхуват, че
Коментари Харесай

Централните банки се уплашиха от вдигането на лихвите

Водещите международни централни банки стартират към този момент да се опасяват, че и без друго много забавената от галопиращата инфлация, войната в Украйна и хаоса на доста разрастващи се пазари международна стопанска система ще спре изцяло, в случай че не престават да натискат спирачките, или казано с други думи да покачват внезапно лихвите, се показва в разбор на Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.
 
Централните банкери в еврозоната, Съединени американски щати, Канада и Австралия много явно подсказват, че серията от нападателни стъпки във връзка с лихвените проценти може би е към края си, макар че инфлацията настойчиво остава висока.
 
Това от своя страна породи спекулации, че централните банки поемат към своего рода " повратна точка ", към промяна на посоката, към повишение на лихвите на по-малки стъпки, което би помогнало за усмиряване на инфлацията, без да се разрушава стопанската система и да се всява потрес и смут на пазарите.
 
Основният мотор на тази смяна е все по-мрачната вероятност за международната стопанска система, като еврозоната към този момент на практика е в криза, а доста райони от останалата част на света изпитват в друга степен все по-сериозни усложнения.
 
Забавянето си има и положителната страна, а тя е сериозният спад на цените на суровините, които бяха главният мотор на скока на инфлацията от началото на войната в Украйна до момента. Най-очевидният образец е фрапантното понижаване на цената на природния газ в Европа през последните месеци, откакто страхът от дефицит се трансформира в обилие от доставки, които съществуващата инфрактруктура се оказа неспособна да поеме.
 
" През последните две седмици няколко водещи централни банки дадоха да се разбере, че са подготвени да сменят курса ", споделя Алфонсо Пекатиело, създател на финансовото издание " Макро компас ". " На какво се дължи тази неочаквана смяна? Защото всички те имат нещо общо - вътрешни структурни недостатъци ".
 
По думите му подобен проблем са, да вземем за пример, за Канада високите ипотечни задължения, а за Европа - огромните държавни задължения в южната част на континента, които не могат да разчитат на " избавяне " от страна на Севера, заради неналичието на общ защитен механизъм в еврозоната.
 
Австралия пък би трябвало да се бори със спадащите цени на недвижимите парцели, загубите на пенсионните фондове и намаляването на търсенето на нейните артикули и първични материали.
 
Дори и американската стопанска система, до неотдавна толкоз мощна, че съвсем докосваше точката на прегряване, демонстрира знаци на закъснение и " чупливост ", а имотният пазар стартира да се охлажда.
 
Но упоритата инфлация прави работата на централните банкери извънредно комплицирана. Последните данни, публикувани в петък, сочат, че цените през октомври порастват по-бързо от предстоящото в Германия, Франция и Италия.
 
 istock istock
И макар че централните банкери не могат директно да създадат нищо във връзка с актуалните темпове на инфлация, повишението на цените прави " противоположния завой " по-труден за обяснение.
 
Изисква се централните банкери да балансират по ръба на бръснача, тъй че хем да убедят пазарите, че са съществени в желанието си да понижат инфлацията, хем с дейностите си да не задушат стопанската система, налагайки й високи лихви.
 
" УФР би трябвало да отвори вратата за бъдещи по-малки лихвени покачвания, без обаче да стартира да наподобява мек ", споделя Кристиян Шърман, икономист в Де Ве Ес (DWS).

Българска народна банка предизвести за заемите

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи тъкмо това в четвъртък, когато съобщи, че възнамерява да продължава да покачва лихвените проценти, само че добави, че към този момент е сторила много доста, с цел да " понижи горивото на стопанската система ".
 
Макар и минимална, смяната на тона се оказа задоволителна за вложителите, с цел да стартират да залагат на по-малки стъпки във връзка с лихвените проценти в бъдеще.
 
" След упования скок в четвъртък от идната среща на ЕЦБ през декември се чака да създаде много по-малка стъпка нагоре ", споделя Карстен Бжески, икономист в Ай Еп Джи (ING).
 
Миналата сряда Централната банка на Канада към този момент изненада пазарите с по-малко от предстоящото повишаване на главните лихви от 50 базисни пункта до 3,75 на 100. Преди нея същото беше сторила централната банка на Австралия, а анализатори считат, че по този път ще поеме и " Банк ъв Ингланд ", която ще разгласи идващото повишаване на лихвите на Острова в четвъртък, 3 ноември.
 
 istock istock
И най-после, само че не на последно място, Управлението за федерален запас, което задава темпото на международните финансови пазари и владее международната аварийна валута, стартира намерено да дискутира до каква степен може да си разреши да покачва лихвите и по какъв начин и по кое време да стартира да забавя темпа на растежа им.
 
И въпреки следващото повишаване със 75 базисни пункта на срещата в сряда да наподобява несъмнено, вложителите считат, че оттук нататък стъпките ще бадат надалеч по-меки и уравновесени. " Неизбежно е и УФР да стартира да забавя растежа на лихвените проценти ", показва Крис Айго от капиталовия институт Ей екс ей Ай Ем (Axa IM Investment Institute).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР