Водещите синдикати в Хърватия обявиха в неделя, че са събрали

...
Водещите синдикати в Хърватия обявиха в неделя, че са събрали
Коментари Харесай

Хърватски синдикати събраха достатъчно подписи за референдум за възрастта за пенсиониране

Водещите синдикати в Хърватия оповестиха в неделя, че са събрали задоволително подписи, с цел да провокират референдум за понижаване на възрастта за пенсиониране в страната до 65 от 67 години, съобщи " Ройтерс ".

Трите водещи синдиката обявиха, че са събрали над 600 хиляди подписа за две седмици в границите на акцията си, която завърши в среднощ в събота. " Искаме това да бъде образец по какъв начин жителите могат да надигнат гласа си и да провокират смяна ", разяснява един от уредниците на акцията " 67 е прекалено много ".

Бяха нужни подписи от минимум 10% от всички от всички гласоподаватели, или 373 568 души. Министерството на обществената администрация в този момент ще би трябвало да ревизира броя на събраните подписи и в случай че той бъде доказан, Народното събрание ще би трябвало да свика референдум. Все още не е ясно по кое време може да се организира той, само че синдикатите се надяват, че това ще се случи след лятото.

През декември Народното събрание в Хърватия утвърди предложение на държавното управление за увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години от 2033 година и за понижаване на пенсиите на хората, които се отдръпват по-рано. Предишен закон предвиждаше повдигане на възрастта за пенсиониране от 2038 година

Новият закон също така планува 3.6% понижение на пенсията за всяка година по-ранно пенсиониране. Синдикатите желаят то да бъде 2.4%. Те показват, че продължителността на живота в Хърватия е по-ниска в сравнение с в другите страни в Европейски Съюз и че доста служащи, които не могат да работят до 67 години поради проблеми със здравето, ще бъдат прекомерно съществено наказвани, в случай че се пенсионират по-рано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР