Водещите партии на политическата сцена в Ирак ще предложат ново

...
Водещите партии на политическата сцена в Ирак ще предложат ново
Коментари Харесай

Водещите партии в Ирак ще предложат правителство в събота

Водещите партии на политическата сцена в Ирак ще предложат ново държавно управление по време на избор на доверие тази събота, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция, базирайки се на изказване на новосформирала се коалиция в страната.

След повече от година на несполучливи договаряния поради битка за власт сред главните партии, Ирак към този момент има нов президент и министър-председател, а техните водачи се пробват да ускорят политическите процеси.

На вчерашна среща при ръководителя на Народното събрание Мохамед ал Халбуси, представителите на " Коалиция за ръководство на страната " са разискали нуждата от ускорение процеса на образуване на държавно управление.

Коалицията беше образувана в Народното събрание през последните месеци. Тя сплотява водещите партии на иракската политическа сцена, въпреки постоянно сходни съюзи да се основават и по-късно разпадат.

В нея огромно въздействие има шиитската проиранска коалиция " Координационна рамка ”, която има 138 депутати в 329-местния парламент. Освен нея взе участие и сунитска коалиция, водена от самия Халбуси, както и двете кюрдски партии - " Демократична партия на Кюрдистан " и " Патриотичен съюз на Кюрдистан ".

" Коалицията взе решение да призове Народното събрание да се събере тази събота за избор на доверие към държавното управление ", се споделя още в изказването.

След избирането си на 13 октомври новият иракски президент разпореди на водача на " Координационна рамка ” Мохамед Шия ас Судани съставянето на ново държавно управление. Традиционно избиран всред шиитското болшинство в Ирак, министър-председателят разполага с 30 дни по конституция, с цел да сформира своя екип.

Изборът на президент и назначението на министър-председател се случват една година след изборите от октомври 2021 година и последвалата политическа невъзможност, белязана с кръвопролития и принуждение, напомня Агенция Франс Прес.

Големият съперник на " Координационна рамка ", авторитетният шиитски набожен лидер Муктада Садр съобщи по-рано, че няма да вземе присъединяване в идващото държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР