Водещи ИТ гиганти се обединиха с призив да се премахне

...
Водещи ИТ гиганти се обединиха с призив да се премахне
Коментари Харесай

ИТ гиганти: Високосната секунда трябва да се махне

Водещи ИТ колоси се сплотиха с апел да се отстрани практиката за така наречен високосна секунда, оповестява CNET. Според Гугъл, Microsoft, Meta и Amazon, тази процедура основава повече проблеми, в сравнение с взема решение.

Тя датира от 1972 година Създадена е за да синхронизира гражданското време до междинното слънчево време. Причина за "загубата " на синхрон е, че Земята не се върти с непрекъсната скорост към оста си и с времето се получава известно закъснение.

За разлика от високосната година, секундата не се прибавя през твърдо закрепен интервал от време. Две организации правят постоянни калкулации на времето и преценят по кое време е нужна високосна секунда.

Основното решение е на Международната работа за пресмятане на въртенето на Земята, която преценя, по кое време е нужна още една секунда. Обикновено това се прави, когато изчисленията покажат разлика от повече от 0,9 сек. Тя постоянно се прибавя в последната секунда на последния ден от определения месец. Така денят свършва в 23:59:60, вместо в 23:59:59.

От 1972 година до момента са добавени 27 високосни секунди. И в случай че преди години това не е било чак подобен проблем, в този момент основава много главоболия на ИТ промишлеността.

Компаниите споделят, че тези промени объркват часовниците на компютрите, основават проблеми с връзката. Дори може да се стигне до краткотрайни прекъсвания на интернет връзките поради неочакваната спомагателна секунда, която обърква синхрона сред системите.

Историята потвърждава такива проблеми. През 2012 година е добавена такава секунда, която води до проблеми в работата на Reddit, Mozilla, LinkedIn, Yelp и други А през 2017 година, част от инфраструктурата на Cloudflare също блокира за малко, защото високосната година обърква часовниците на софтуера.

ИТ колосите са създали свои изследвания и споделят, че съгласно историческите данни, скоростта на въртене на Земята не се е трансформирала чак толкоз доста. Освен това, в случай че се употребява Международното атомно време, което се поддържа от атомни часовници, то ще обезпечи задоволителна акуратност за най-малко още 2000 години напред, споделят учени от Meta.

Призивът на ИТ колосите е подсилен и от американските и френски национални институции за стандарти, ограничения и теглилки. Компаниите обръщат внимание, че тази процедура неизбежно един ден ще докара и до нужда да се махне една секунда, което ще сътвори още проблеми. За в този момент няма реакция от интернационалната институция за апела на ИТ фирмите.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР