Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group

...
Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group
Коментари Харесай

Спас Русев официално продаде Виваком

Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group публично подписа съглашение за придобиването на най-големата телекомуникационна компания в България - "Виваком ".

В формалното известие на компанията притежател на United Group - BC Partners, сумата по договорката остава неназована, само че се показва, че е една от най-големите за района.

Очаква се договорката да завърши през второто тримесечие на 2020 година при изискване, че получи всички нужни регулаторни утвърждения. Придобиването ще се финансира от United Group посредством композиция от вдишване на нов дълг и пари в брой.

По информация на "Файненшъл таймс " упованията са сумата да доближи 1.2 милиарда евро. Тази оценка на изданието е основана на последните телекомуникационни покупко-продажби в района. Офертата на United Group е в този диапазон, споделя източник, осведомен със обстановката. Това значи, че продавачите Спас Русев и VTB Capital може да осъществят огромна облага, откакто получиха "Виваком " за 330 млн. евро преди четири години.

"Vivacom е добре ръководена компания със мощен мениджмънт и се вълнувам от опциите, които имаме да изградим още по-силен бизнес. България е атрактивен пазар и това придобиване ще ни разреши да диверсифицираме Групата в допълнение. United Group има страхотни резултати в придобиването и сполучливото консолидиране на бизнеса ", декларира основният изпълнителен шеф на United Group Виктория Боклаг.

"Тази транзакция е огромен триумф и чудесна опция за Vivacom, нейните клиенти и по-общо за България. Благодарение на огромните старания Vivacom се трансформира в една от най-успешните европейски телекомуникационни компании. Сега той приветства като нови акционери един от най-успешните международни вложители със доста наличие в Европа и Северна Америка, BC Partners. Vivacom ще играе огромна роля в бъдещото развиване на United Group, тяхната водеща районна телекомуникационна и медийна платформа ", споделя притежателят на "Виваком " Спас Русев , представен в формалното известие.

От страна на "Виваком " консултантската компания Lazard е работила като финансов консултант по договорката, а CMS - като юридически. Citigroup и LionTree са взели присъединяване като финансови съветници на United Group.

"Виваком " бе приватизирана през 2004 година и от този момент смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а по-късно на консорциума, управляван от Спас Русев. Претенции към собствеността има руснакът Дмитрий Косарев посредством сдружението си Empreno Ventures. Според Косарев преди четири години телекомът е продаден на консорициума, управляван от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви на занижена цена. Русев отхвърля претенциите и показва, че покупката, финансирана с заем от VTB Capital, е законна и транспарантна. Той акцентира, че Върховният съд в Лондон е отхвърлил настояванията на Empreno Ventures. VTB от своя страна акцентира, че обвиняванията на Косарев са безусловно безпочвени и че търгът се е провел безусловно законно и транспарантно.

Финансовите резултати на компанията демонстрират, че през 2018 година "Виваком " е съумяла да генерира доходи от 948 милиона лв., което е с 6.6% повече по отношение на 2017 година. Коригираната EBITDA нараства с 12.8% до 359.8 милиона лв., а вложенията за годината са се нараснали с 3.6% до 187.5 милиона лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР