Водещ критик на бившия президент на Филипините Родриго Дутерте беше

...
Водещ критик на бившия президент на Филипините Родриго Дутерте беше
Коментари Харесай

Критичката на Дутерте Лейла де Лима беше пусната под гаранция след шест години в затвора

Водещ критик на някогашния президент на Филипините Родриго Дутерте беше пусната под гаранция в понеделник след съвсем седем години в пандиза по обвинявания свързани с неговата кървава война против опиатите.

Бившият сенатор Лейла де Лима е упрекната в приемане на пари от опиати при положение, който съгласно нея е политически стимулиран.

Много очевидци против нея отдръпнаха показанията си след приключването на мандата на господин Дутерте предходната година.

Имаше и интернационален напън за нейното освобождение.

Г-жа Де Лима ще бъде освободена под гаранция, макар че господин Дутерте е изправен пред следствие от Международния углавен съд за хипотетични закононарушения против човечеството. Приблизително 7000 обвинени дилъри на опиати са били екзекутирани по къса процедура по време на траялата шест години акция, съгласно Amnesty International.

Посланикът на Европейския съюз във Филипините Люк Верон, сподели, че е „ доста удовлетворен от новината за освобождението на [г-жа де Лима] “.

" Значителна стъпка за #RuleOfLaw във Филипините. Положителен поврат гонене на правдивост! Надявам се, че разрешаването на оставащите обвинявания ще бъде ускорено “, сподели господин Верон в X, някогашен Twitter.

Наследникът на господин Дутерте, Фердинанд Маркос Джуниър също понижи акцията за битка с опиатите, откогато пое поста предишния юни.

•Родриго Дутерте: провокативен, само че известен мощен човек Какво значи възраждането на Маркос за Филипините

Г-жа Де Лима изкара зад решетките пет години от шестгодишния си мандат като сенатор. Тя също загуби кандидатурата си за преизбиране през 2022 година

Тя беше най-упоритият критик на господин Дутерте по време на 28-годишния му мандат като кмет на южния филипински град Давао, до избирането му за президент през 2016 година Тя беше ръководител на Комисията по правата на индивида на Филипините и по-късно министър на правораздаването, когато господин Дутерте беше кмет.

Както президент Родриго Дутерте повтори войната си с опиати в Давао в народен мащаб - полицията извърши обиски от врата на врата и обвинените бяха убити за хипотетична опозиция при арест. Няколко следствия по-късно разкриха полицейски злоупотреби.

Освен наказателното произвеждане, съдружниците на господин Дутерте в Камарата на представителите организираха маратонски телевизионни чувания по обвиняванията против госпожа Де Лима.

Те също по този начин разкриха неуместни детайлности за аферата й с нейния водач, който в началото сподели, че е дал пари за рушвет на госпожа Де Лима, само че по-късно отдръпна изказването си. >

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР