Водени от идеята да ви представяме интересни безмесни рецепти, с

...
Водени от идеята да ви представяме интересни безмесни рецепти, с
Коментари Харесай

За глутеновата непоносимост и една рецепта нахутена палачинка

Водени от концепцията да ви представяме забавни безмесни предписания, с които да разнообразите седмичното си меню, през днешния ден ще ви срещнем с нахутената палачинка сока. Известна още като фарината, този тип огромна палачинка произлиза от Геноа и оттова се популяризира в Северна Италия и Южна Франция. В тези региони сока се подготвя и продава непосредствено на улицата. Специфичното за сока е, че се подготвя от брашно от нахут и се сервира отворена или нарязана на триъгълници в композиция с разнообразни топинги. Към тестото могат да се прибавят разнообразни подправки като розмарин, риган, черен пипер и др. 
 От здравословна позиция сока е забавна, тъй като не съдържа глутен. Какво в действителност е глутенът и за какво в последно време стана съвременно да се приказва за глутенова нетърпимост?Глутенът е тип протеин, които се среща в зърнени храни като пшеница, ръж, овес, булгур, ечемик и техни производни. Доказано е, че един на всеки 300 души развива глутенова нетърпимост, която може да се показва в разнообразни признаци. Тези признаци могат да бъдат толкоз разнородни, че човек въобще да не открива връзка сред физическото си неразположение и употребяваната храна, съдържаща глутен.
 Все отново измежду най-разпространените признаци на глутенова нетърпимост са влошено общо здравословно положение, хронична отмалялост и анемия, чести проблеми със зъбите, некадърност за централизация, честа поява на афти и херпеси, мускулни болести, дерматит, стерилитет.
 Въпреки че общоприетият метод за диагностициране на глутеновата нетърпимост са кръвни проучвания, всеки който подозира, че може да е обиден от нея, би могъл да изключи за избран интервал глутена от менюто си и да откри дали настава разлика във физическото му положение.
 Глутеновата нетърпимост съвсем не се повлиява от медикаментозно лекуване и единствената опция за страдащите от това неразположение е да съблюдават т.нар безглутенова диета т.е. да изключат храните, съдържащи глутен, от менюто си.
 Първоначално спазването на безглутенова диета може да наподобява много ограничаващо, тъй като доста от най-разпространените храни съдържат глутен – хлебните произведения, пастата, някои подправки (напр. бакпулвер), сосове (горчица, кетчуп), зърнени закуски, сладкиши и така нататък Почти всички тези произведения обаче могат да бъдат приготвени по различен метод с артикули, несъдържащи глутен, като да вземем за пример брашно от ориз, елда, нахут, просо и др. 
 Всъщност безглутеновата кулинария е много богата и в случай че потърсите в интернет, ще откриете стотици предписания без глутен. Такава е и днешната ни рецепта за нахутена палачинка. Опитайте, с цел да се уверите, че това, което дефинираме като ограничаване, може да се окаже път към неограничени нови открития.
  Продукти за 2 палачинки:
 •1 чаша брашно от нахут•1/2 ч.л. сол•1/2 ч.л. черен пипер•½ ч.л. изсъхнал розмарин•2 супени лъжици зехтин•1 и 1/4 хладка вода
  Приготвяне:
 Брашното се пресява в купа дружно с подправките. Добавят се зехтина и водата, разбърква се добре до приемане на примес с гъстотата на боза и се оставя да престои минимум половин час.Най-добре е в случай че имате опция да приготвите сместа от предната вечер или от сутринта за вечерта. Ефектът от предварителното подготвяне на сместа е сходен на този от накисването на бобовите култури т.е. улеснява храносмилането. Тъй като тестото съдържа брашно от нахут, няколкочасовото разбъркване с вода ще спомогне за разграждане на комплицираните въглехидрати и асимилиране на минералите. 
 Когато сместа е подготвена, загрейте котлона на 180С и поставете от горната страна тиган с дебело дъно. Най-подходящи за задачата са тиганите от ковано желязо. Аз, заради липса на подобен, употребявам плосък керамичен тиган с подсилено дъно и диаметър 27 см.
 Разтопете в тигана дребна бучка гхи или кокосова лой и излейте част от сместа на тънка струйка в средата на тигана, до момента в който дъното се запълни. Печете към 10 минути, до момента в който сте в положение да отделите палачинката от дъното благодарение на дървена шпатула.
 Оттук нататък, единият вид е да я обърнете в тигана и да я допечете за още 2-3 минути, а другият да я прехвърлите в тава и да я запечете на горния реотан на фурната за същото време.Палачинката може да се сервира с разнообразни топинги (в случая употребявам микс от зелени салати, авокадо и тофу, авансово мариновано в зехтин, червен пипер и босилек). Можете също да я употребявате за основа на пица и да запечете горната страна на палачинката във фурната дружно с топинга.В композиция със свежа салата сока е чудесна концепция за един разнороден обяд или вечеря.
За създателя:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи най-вече с дами – бъдещи майки, дами с фертилни проблеми, със болести на репродуктивната система или просто с дами, които желаят да се хранят по-добре и да покачат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР