Воден от ръста на промишленото производство, пазарът на логистични и

...
Воден от ръста на промишленото производство, пазарът на логистични и
Коментари Харесай

Търсенето на логистични площи се фокусира върху по-малки обекти в града

Воден от растежа на промишленото произвеждане, пазарът на логистични и складови площи поддържа постоянна интензивност за последните три месеца. Търсенето е съсредоточено в приблизително огромни градски логистични планове, където сега има по-малко свободни площи, до момента в който по-големите извънградски обекти, в които има повече новоизградени и свободни площи, се усвояват по-бавно. Това демонстрира анализът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. В резултат на това, както и нарасналото предложение на нови парцели, специалистите чакат делът на незаетите площи да пораства през идващите тримесечия.

Компаниите за логистика, дистрибуция и куриерски услуги,

които са измежду главните мотори в бранша, са мощно обвързани с доставки към крайни клиенти. „ Това постанова и съкращаване на дистанцията и консолидация за оптимизация на разноски и запаси. През идващите месеци ще следим дали ползата към по-малките планове ще се задържи и по какъв начин огромните обекти в по-отдалечените региони ще отговорят на смяната на пазара “, разяснява Жоро Ангелов, управител „ Индустриални площи и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Нивата на свободните площи през третото тримесечие леко нарастват

до 4.3 на 100. От началото на годината стойностите трайно се движат нагоре, само че към момента са на здравословни равнища за пазара.

Индустриалният пазар продължава да е във фокуса на вложителите в Европа в подтекста на Коронавирус рецесията. За първото полугодие на 2021 година транзакциите с индустриални парцели на остарелия континент са 26.5 милиарда евро, отчитайки 73% растеж по отношение на междинните равнища за интервала 2015-2019-а.

У нас секторът поддържа постоянна интензивност.

Статистиката на Cushman & Wakefield Forton демонстрира, че в интервала януари-септември 2021 са приключени обекти с обща повърхност 174 167 кв. м, а чистото асимилиране е със сходни стойности - 165 997 кв. метра. Данните съществено изпреварват равнищата през предходната година и се приближават до тези през 2019-а, когато бе регистрирана рекордна интензивност на индустриалния пазар.

„ Търговските вериги, дистрибутори и куриерските компании не престават да са най-активните на пазара като наематели или вложители в лични обекти. Към края на 2021-а плановете в стадий на строителство в София надвишават 440 000 кв. м, съвсем поравно разпределени сред спекулативни планове и такива за лично прилагане “, добавя Жоро Ангелов.

През последното тримесечие

предлагането в столицата набъбна с 81 880 кв. м,

достигайки общ размер съвсем 1 573 000 кв. метра. Cushman&Wakefield Forton е съветник по избора на локация и реализатор на плана за строителство по поръчка и отдаване чартърен най-големия логистичен център в София. Новият логистичен център на компания „ Орбико България “, която е един от най-големите дистрибутори и снабдител на логистични услуги на пазара, разполага с 31 200 кв. м складови площи и 4000 кв. м офиси. Спекулативната част на пазара също пораства с завършването на два градски логистични плана - Botevgradsko Logistics Park (29 000 кв. м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7 000 кв. м).

Наемите на първокласни площи

леко се покачват през последното тримесечие. За приблизително огромни планове те доближават 4.3-4.5 евро/кв. м, до момента в който складови бази с повърхност над 10 000 кв. м се отдават за към 3.8-4 евро/кв. метър. Доходността от първокласни индустриални парцели в София остава на постоянни равнища към 8% на годишна база.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР