Водата от последните дни причини истински бедствия на различни места

...
Водата от последните дни причини истински бедствия на различни места
Коментари Харесай

Наводнения, прелели реки и отнесени пътища в Северозапада

Водата от последните дни аргументи същински бедствия на разнообразни места в страната. Частично бедствено състояние беше оповестено в община Вършец, в криводолското село Ракево, както и в град Враца.

Проходът „ Петрохан " остана затворен поради свлачища, паднали дървета и прокопан асфалт.

За миналите 48 часа на няколко места в страната са паднали сред 90 и 100 л/кв.м дъжд. Влагата е предизвикала вреди на пътя сред Девин и Смолян - пътната лента безусловно е пропаднала в реката, която към момента е с високо равнище.

Синоптиците предизвестяват за заплаха от нови свлачища и активизиране на остарели такива през идващите няколко дни.

Петър Стефанов е зам.-кмет на община Вършец, която през миналия ден беше принудена да разгласи отчасти бедствено състояние. Той увери, че бедстващи хора в региона няма, само че разрушенията и наводнените парцели са доста.

Остава частичното бедствено състояние във Вършец, откакто реката там преля, заля къщи и унищожи мостове.

Проходът „ Петрохан " остава затворен за прекосяване, поради разрушена настилка. Но районният министър Гроздан Караджов, който дойде на оглед в региона, даде обещание пътят да се ушири, с цел да може въпреки всичко да бъде употребен.

Втора безсънна нощ за жителите на квартал „ Заножене " във Вършец. Река Ботуня към този момент се е прибрала в коритото си, само че вредите, които е оставила след себе си са огромни. Придошлата вода е разрушила водопровода в квартал „ Заножене " и хората нямат вода. Пътят към една от вилните зони на града също е пропаднал. Отнесени са три желязо-бетонни моста, четири железни, огромна част от корекцията на реката е разрушена и са скъсани водопроводи.

„ Ще ни би трябвало помощ от страната, с цел да станат и в същото време бързо нещата. С бюджета на общината ще е много мъчно да се оправим с тези провали, които има нанесени ", твърди Петър Стефанов, зам.-кмет на община Вършец. В общината остава частичното бедствено състояние.

В Ракево бяха наводнени къщи, учебно заведение и детска градина. Отнесена е част от мост в село Пудрия. Водата в другояче дребната вада придошла за час, описват хората. Освен прииждащите води от реката, започнаха да извират и високи подпочвени.

Хората в региона от много време имат проблем с реката, който не могат да решат сами. „ През предходната година подадохме до непрекъснатата Комисия по бедствия и повреди два сигнала за належащо финансиране за реорганизация на речни корита. Нямаме отговор ", съобщи Валентин Кирилов, шеф на Оперативния щаб.

Прогнозите за рисково време са в действие за целия неделен ден.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР