Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, областният координатор на

...
Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, областният координатор на
Коментари Харесай

Каназирева: Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят |

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, регионалният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев и претендентите за народни представители Генчо Кенаров, Николай Стаматов и Йордан Кръстанов посетиха Хисаря, където разгледаха неповторими археологически монументи, както и други туристически забележителности.

„ В Пловдивска област имаме голямо благосъстояние в културно-исторически проект и би трябвало освен да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това ще бъде мой главен приоритет, съобщи Дани Каназирева. Тя и претендентите на ГЕРБ имаха опция да научат повече за - Римските терми, Южна крепостна врата „ Камилите “ и Североизточна ъглова кула в античния град, които ще бъдат реставрирани и консервирани по европроект, както и да прегледат новия водопиен павилон с минерална вода и актуализирания туристически център.

„ По своята значителност и уникалност археологията тук е от международна големина. Точно по тази причина би трябвало да се резервира, запази и експонира по най-хубавия метод, с цел да може да се демонстрира на туристите. Хисаря има своята известност с топлите минералните извори, само че градът е и туристическа дестинация с многочислените си археологически забележителности, които би трябвало да покажем и на Европа, и света “, разяснява още Каназирева.

Представителят на Съюз на демократичните сили в листата Йордан Кръстанов посочи, че публично-частното партньорство по повод стопанисването и оптималната употреба на минералните води би ускорила развиването на този тип туризъм.

Кметът на общината Пенка Ганева изясни, че финансирането на плана е за близо 10 милиона лв. като инвестицията по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ е в размер 8 312 269 лв.. Предстои публично разискване на плана, стартирането му би трябвало да се случи до август, а приключването – до края на 2022 година. Всички действия по плана са ориентирани към възобновяване и предпазване на археологията и архитектурата на тези неповторими монументи. Ганева изясни, че Южната крепостна врата е емблемата на Хисаря. Извършването на консервация и реституция на кулата е неотложно, както за нейното подсилване и предотвратяване от атмосферните въздействия, по този начин и за атракцията, която тя основава като недвижима археологическа полезност. В тази връзка Мараджиев акцентира, че културно-историческите забележителности би трябвало в точния момент да бъдат съхранени, тъй като водят до директни стопански изгоди за всяко обитаемо място или район, които могат да предложат сходен туристически артикул.

В края на визитата Каназирева напомни, че настрана от този план от предходната година се работи, още веднъж взаимно с общината, за по-доброто покритие и в допълнение подсилване на храмовете на двете могили в Тракийския паметен комплекс край Старосел. Тя уточни, че за задачата Общинският съвет посредством Областна администрация, би трябвало да изиска ръководството върху собствеността на парцела, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента текат нужните процедури в Министерството на културата. 

Парламентарни избори 2021
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР