Вносни ябълки подбиват цената на родното производство. По тази причина

...
Вносни ябълки подбиват цената на родното производство. По тази причина
Коментари Харесай

Земеделец изкорени ябълкови дръвчета на 40 години заради внос

Вносни ябълки подбиват цената на родното произвеждане. По тази причина производител от региона на Пловдив изкорени ябълковите си дръвчета. По този метод той постави завършек на 40-годишна традиция в района.

300 милиона кг ябълки. Толкова е набрал за последните 40 години Красимир Кумчев. Градините му към този момент са история. Тази есен Красимир постави завършек на бизнеса си. Причината - ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното произвеждане. Те идват с към 45 стотинки по-евтини, тъй като непознатите производители получават дотации.

„ Алармирам или да се изравнят дотациите или да бъдат спрени. Ако нямаме идентична конкурентна среда, като производител само можеш да изкорениш като нас, т.е. да спреш да произвеждаш “, съобщи Красимир Кумчев пред Нова тв.

Той споделя, че Европа още преди 5 години е задължила управляващите у нас да изравнят дотациите. Това обаче по този начин и не се случило. „ До 2027 година да вземем за пример Гърция ще получи 10 милиарда повече от България. Това е голям паричен запас, който отива при гръцките фермери и по никакъв метод ние не можем да бъдем конкурентноспособни с тях затова “

Красимир е безапелационен, че тук става дума за избавяне на производството. Защото към премахване на градините към този момент минават и производителите в цялата страна. „ Изкореняват се кайсии, сливи, череши, праскови, освен ябълки. И всичко това е поради вноса, който е мощно субсидиран “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР