Внимание привлече това, че новият вариант на коронавируса съдържа голям

...
Внимание привлече това, че новият вариант на коронавируса съдържа голям
Коментари Харесай

Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Внимание притегли това, че новият вид на ковид съдържа огромен брой разновидности - над 50. Това значи, че е много изменен спрямо истинския вирус, който потегли от Ухан, както и от другите разновидности. Това изясни пред Нова телевизия вирусологът към Българска академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка новия вариант, наречен Омикрон, приближаващ от южната част на Африка.

По предварителни данни новият вид е по-заразен и нападна най-вече младежи.

Александрова удостовери, че се следи много бързо разпространяване и изясни, че за момента никой не може да каже дали към този момент наличните ваксини ще ни предпазят от този нов вариант.

" Големият брой разновидности при Омикрон оказват помощ на вируса да избяга от имунизациите, с които разполагаме. Но към този момент това са единствено догатки на база опита, който имаме ", уточни тя и добави, че не може да се каже по кое време Омикрон ще пристигна и у нас. До момента той е установен при неимунизиран в Белгия, при имунизиран в Израел, а в Хонконг има случай на предаване в хотел под карантина.

Вирусът търси всички ниши, в които може да се популяризира, посочи Александрова.

Тя изясни, че има учредения да се счита, че Омикрон е по-опасен, защото съумява да избяга от имунния отговор. Необходими били обаче още проучвания и лабораторни потвърждения.

Компаниите, които създават ваксини, стартират проучвания до каква степен той е резистентен на техните препарати.

Все още не се знае тъкмо какви са новите разновидности, само че може пък таман многото разновидности и да обезсилят вируса, допуска проф. Александрова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР