Внимание! Колосални слънчеви изригвания връхлитат земята до дни! Най-голямото слънчево

...
Внимание! Колосални слънчеви изригвания връхлитат земята до дни! Най-голямото слънчево
Коментари Харесай

Внимание! Колосални слънчеви изригвания връхлитат земята до дни!

Внимание! Колосални слънчеви изригвания връхлитат земята до дни! Най-голямото слънчево изригване, което следва е класифицирано като клас Х6.5 и ще удри Земята след броени дни, оповестиха международните медии. На места са вероятни проблеми с наземните връзки!

Голямото слънчево леке ​​AR3590 е доста рисково, колкото наподобява. Късно вечерта на 21 февруари @ 2307 UTС, интензивният район създаде мощно слънчево изригване от клас X1.9, с късовълново радиозатъмнение над западните Съединени американски щати и Тихия океан, само че няколко часа по-късно AR3590, още веднъж изригна и възпроизведе две мощни изривания с  голяма активност – Х1.7 (R3) и Х6.5(R3.9)- още веднъж от слънчево леке ​​AR3590.

Графика на изравянията за последните 48 часа..

(Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X отбелязват най-мощните изригвания.)

Астрономите предизвестяват, че въпросните изригвания, ще окажат въздействие на навигационната система в някой региони по съвета. Очакват се серия от геомагнитни стихии от G2 и G3, само че учените предизвестяват и за мощна магнитна стихия от G4.

Нека да напомним, че магнитните  бури са разграничени на пет категории – G1 „ слаб “, G2 „ междинен “, G3 „ мощен “, G4 „ доста мощен “ и G5 „ извънредно мощен “.

Кога да чакаме геомагнитна стихия от изригването?
За в този момент прогнозите са за междинна по-сила геомагнитна стихия, само че астрономите предизвестяват, че е допустимо да се усили до G4 клас. Към този миг се правят добави калкулации, само че по-ранни симулации, предвидиха, че ни чака магнитна стихия към 24-26-ти февруари 2024г.

Северна Америка се разсъни тази заран с спиране на мобилния телефон в цялата страна. Причинено ли е това от двете слънчеви изригвания от клас X от региона на слънчевите петна 3590? Изглежда доста хора считат, че е по този начин, само че това е изцяло погрешно. 

Първо, слънчевите изригвания засягат единствено високочестотни дължини на радиовълните (1-30 MHz ), които зависят от избран пласт от йоносферата, с цел да отскочат назад към Земята. Мобилните телефони действително не са наранени директно. 

Изображението горе демонстрира изригването, както се вижда и ултравиолетовите лъчи, снимани от спътниците на NASA. Ярката мълния е изриването от Х6.5 и към този миг е най-силното изриване за 2024г.

 

Източник: meteobalkans.com

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Живот

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР