Внезапна спирачка ще се прилага само за пилешкото, яйцата и

...
Внезапна спирачка ще се прилага само за пилешкото, яйцата и
Коментари Харесай

Евродепутатите решиха още една година свободен внос от Украйна

" Внезапна спирачка " ще се ползва единствено за пилешкото, яйцата и захарта
Падна последната сериозна спънка пред законопроекта. Неглижирани бяха предложенията за налагане на ограничавания за зърното и меда

Евродепутатите утвърдиха продължаването на безмитния импорт на украински храни и артикули в Европейски Съюз с още една година, като отхвърлиха оферти за налагането на ограничавания, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия беше предложила вносът без мита и квоти да може да продължи най-малко до юни 2025 година, което беше утвърдено от Комисията по търговията към Екологичен потенциал с 26 гласа " за " против 10 " срещу " и един въздържал се.

В отговор на огромните фермерски митинги обаче беше призната така наречен " неочаквана спирачка " за пилешкото месо, яйцата и захарта. Това значи, че митата могат да бъдат наложени изключително, в случай че вносът надвиши съществено размерите от 2022 и 2023 година

Вносните мита и квотите за украинските аграрни артикули бяха анулирани през 2022 година след началото на съветската инвазия, която наруши естествения експорт през Черно море. Фермерите в Европа обаче недоволстват от този импорт, който съгласно тях нарушава разпоредбите на конкуренцията.

Вотът в комисията отстранява последната сериозна спънка пред законопроекта. Очаква се той да бъде гласуван в пленарна зала идната седмица, след което да бъде утвърден от страните членки, множеството от които към този момент го поддържаха.

Депутатите предложиха серия ремонти към текста, като да вземем за пример включването на меда и зърнените храни в листата на продуктите, за които може да бъде прилагана " неочаквана спирачка ", само че те не бяха признати.

Гласувани са сходни правила за безмитен импорт и от Молдова.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подписа писмо до Европейската комисия (ЕК), квалифицирано взаимно с министрите на земеделието на още 19 страни членки, в което се упорства за краткосрочни отговори на неотложните проблеми на земеделските производители, оповестиха в сряда от пресцентъра на аграрното министерство.

В писмото до изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия по Европейския зелен пакт Марош Шефчович и до комисаря по земеделие Януш Войчеховски се показва, че " от няколко месеца в доста страни членки на Европейски Съюз се организират демонстрации на огромен брой фермери, което е признак на рецесия в цяла Европа ".

Министрите на земеделието на България, Австрия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция означават изразените посредством митинги в цяла Европа проблеми като ниските междинни приходи на фермерите, повишаването на индустриалните разноски и стандартите за произвеждане на фона на инфлацията, засилена от нападателната война на Русия против Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР