Внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за

...
Внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за
Коментари Харесай

„Инерком“: Разходите по сделката за придобиването на дружествата не са разходоопределящи елементи и не влияят на цената на тока, определяна от КЕВР


Внесеното в Комисията за енергийно и водно контролиране предложение за цената на тока в Западна България през новия регулаторен перод от 1 юли е направено от ЧЕЗ, от " Инерком " не са взели участие в този развой. Това съобщи ръководителят на съвета на шефовете на " Инерком " Милена Стоева по време на съвещанието на краткотрайната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България. Днес представители на компанията бяха изслушани от народните представители в парламентарната комисия.

“Знаете, че нито едно сдружение в България не може да подвига цената на електрическата сила еднолично. Цената на електрическата сила се дефинира от КЕВР, който е самостоятелен орган. Да не забравяме, че „ Инерком “ към момента не е притежател на сдруженията и не може да има отношение към подаденото пред Регулатора заявление за одобряване на цени на електрическата сила за идващия регулаторен интервал.”

Милена Стоева изясни, че, след привършване на договорката, през идващите три години „ Инерком “ ще работи по цени, които са одобрени от КЕВР по предлагането, направено от ЧЕЗ, който към момента е притежател на сдруженията. “Когато затворим договорката, ще наследим тези цени за идващите три години. Ние няма да можем да ги предоговаряме, макар смяната на собствеността, и ще би трябвало да работим при тези условия.”

Финансовият съветник по договорката Веселин Захариев уточни, че моментът, в който договорката ще бъде подписана дефинитивно, ще бъде след одобряването на ценовите оферти за електрическа енергия и препоръчаната капиталова стратегия на ЧЕЗ - след 1 юли 2018 година Затова от " Инерком " ще би трябвало да се съобразят с предложенията, които към този момент са направени от ЧЕЗ.

Относно заема, който „ Инерком “ ще вземе за закупуване на фирмите, Стоева още един път разясни, че този дълг не е на равнище разпределително или електроснабдително сдружение и че разноските по договорката за придобиването на сдруженията не въздействат върху цената на електрическата сила, не са разходоопределящи детайли, въз основата на които се дефинира цената на ел. силата и мрежовите услуги от КЕВР.

“За финансирането на договорката за ЧЕЗ „ Инерком “ беседва с банкови институции с висок кредитен рейтинг”, съобщи Веселин Захариев, сътрудник в компанията „ Мейн кепитал “, която е финансов съветник на „ Инерком “ по договорката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ. Той увери народните представители, че имената на финансиращите банки ще станат известни преди завършването на договорката и прехвърлянето на акциите, както и че терзанията по отношение на прозрачността на финансирането са неоснователни, защото финансирането на договорка от сходен мащаб може да се извърши само по одобрени финансови стандарти и предстои на инспекция от способените по въпроса институции след нейното привършване. Веселин Захариев изясни още, че финансирането и самата договорка се правят в страни-членки на Европейския съюз и банковите транзакции в него подлежат на строга регулация и надзор, и това важи с още по-голяма мощ, когато става дума за обществени компании.

По време на договарянията, които са се водили с ЧЕЗ Груп в Чехия, от чешката компания са се убедили, че " Инерком-България " не показва страна, с която може да има каквито и да било проблеми и са останали задоволени, че от българското сдружение могат да финансират договорката. По думите на Захариев всеки един от претендентите е минал през много обстойни инспекции. Той добави, че към днешна дата към момента няма отговор от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и добави, че се водят дейни диалози с разнообразни банки за приемане на заем за финансиране на договорката, само че с цел да се ускорят тези договаряния се изчаква решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Захариев увери, че бъдещият заем няма да повлияе при определянето на цената на тока, тъй като от " Инерком " купуват положителни и витални сдружения и това ще подкрепи за възвръщаемостта на инвестицията. Освен това, съгласно финансовия съветник, това е задоволително прогнозируем бизнес и от българското сдружение са пресметнали, че инвестицията ще бъде възобновена в " естествени рамки ", отказвайки да уточни тъкмо какъв ще бъде интервалът. Той напомни, че " ЧЕЗ - Разпределение " през годините е било задоволително печелившо сдружение и компанията е финансирала личната си капиталова стратегия. Затова Захариев увери, че нито цените, нито капиталовите стратегии, ще бъдат наранени от изтегления заем.

По-рано денем „ Инерком “ внесе в деловодството на Парламента писмен отговор на писмо, изпратено до Временната парламентарна комисия от синдикалните водачи на КНСБ и Подкрепа – господин Пламен Димитров и господин Димитър Манолов, в което те показват угриженост по отношение на обществените параметри на договорката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ.

В отговора на „ Инерком “ се показва, че компанията демонстрира национално отговорно държание и ангажираност във връзка с обществените параметри на договорката, както и че на 4 април нейни представители към този момент са се виждали със синдикалните организации в сдруженията на ЧЕЗ. „ В открит разговор с тях дискутирахме всички сложени въпроси и можем изрично да заявим, че обществено напрежение в сдруженията на ЧЕЗ няма, терзания по отношение на запазването на работните места, приходите и обществените придобивки на хората няма “, се споделя в писмото до Временната комисия.

„ За нас е скъп всеки един от чиновниците на ЧЕЗ, който с потвърден професионализъм години наред се е грижил за сигурността и качеството на доставките на ел. сила за всички консуматори и клиенти на компанията. В сдруженията на ЧЕЗ в България работят 3 275 чиновници, потвърдени експерти, на които „ Инерком България “ЕАД ще разчита и след привършване на договорката. Високо оценяваме приноса им за положителните индикатори, реализирани през годините, в това число и резултатите от последните доклади на групата... Нашето желание е да продължим положителните практики, свързани с развиването на човешките запаси в сдруженията и с професионалното рационализиране на чиновниците, с цел да подсигуряваме резистентен растеж на качеството на услугите, които ще предоставяме на потребителите. Смятаме да запазим равнището на обществените придобивки, които чиновниците получават все още, като ще се стремим да ги актуализираме като фактор за по-висока задоволеност и работливост.

Ясно осъзнаваме отговорността на сдруженията и упованията към нас за застраховане на сигурността на електроенергийните доставки. Затова ще поддържаме работна среда, която да подсигурява предвидимост на управническите решения, високо равнище на подготвеност и благоприятни условия за въвеждане на нови и съвременни системи за ръководство и цифровизация на процесите. “, написа още в отговора на „ Инерком “ до Временната комисия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР