Внесеният законопроект поставя повече въпроси, отколкото дава отговори, свързани с

...
Внесеният законопроект поставя повече въпроси, отколкото дава отговори, свързани с
Коментари Харесай

Юрист: Доброволната медиация става задължителна

Внесеният законопроект слага повече въпроси, в сравнение с дава отговори, свързани с медиацията и насърчаването на извънсъдебното решение на правни и неправни разногласия.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria юристът и посредник Станимир Стоянов.

Медиация в България има още от 2004 година Тя е планувана като доброволна и извънсъдебна процедура.

 
Сега медиацията става наложителна и правосъдна. Съдът ще напъти страните към центровете по медиация, където ще бъде определен посредник за тяхното дело и те ще би трябвало да се схванат между тях. Ако не го създадат ще би трябвало да поемат разноските по тази медиация. Част от мненията са, че това в допълнение ще натовари страните с разходи.
Мотивите на законовносителя са, че това ще засегне към 50 000 каузи. Тези, които се допуска, че са с ниска фактическа и правна стойност. Предполага се, че страните ще се схванат за да понижат разноските за едно правосъдно дело. Но за това не можем да бъдем сигурни. Трябва да се знае, че правосъдната медиация ще съществува дружно с извънсъдебната.

Има отзиви, че това ще засегне доста права на жителите като правото на отбрана, на обективен правосъден развой и така нататък При медиацията страните могат и да не се спогодят – да попишат един контракт, който да не бъде приет от съда.

В България има подготвени към 3000 посредници. Сега с тези промени излиза, че аз с моята подготовка няма да съм задоволително дипломиран да вземам участие в този правосъден център, а би трябвало да мина през спомагателен курс на образование.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР