Внасянето им трябва да стане до 25-то число на месеца,

...
Внасянето им трябва да стане до 25-то число на месеца,
Коментари Харесай

Здравни осигуровки с нов размер

Внасянето им би трябвало да стане до 25-то число на месеца, идващ този, за който са дължими. Например за януари 2020 година здравната осигуровка се заплаща до 25 февруари 2020 година Проверка на здравноосигурителния статус може да се направи посредством уеб страницата на Национална агенция за приходите на адрес https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html с въвеждане на ЕГН или персонален номер на чужденец.

Колко е точното обвързване на съответен човек зависи от приходите му и от това дали той работи, дали се обезпечава самичък или е със статут на незает без или с право на обезщетение.

Хората, които са безработни и получават парично обезщетение за безработица не заплащат здравноосигурителни вноски, които за тях са за сметка на държавния бюджет.

Хората, които подлежат на наложително обезпечаване към НЗОК, само че не са здравно обезпечени (например трайно безработните без право на парично обезщетение за безработица), заплащат здравни осигуровки за своя сметка и подават еднократно декларация Образец № 7, в която показват определеният от лицето здравноосигурителен приход. В рубриката „ Здравно обезпечаване “ на интернет страницата на организацията www.nap.bg има информацията за попълване и подаване на декларацията, както и пример на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане в офиса на Национална агенция за приходите в Русе на ул. „ Майор Атанас Узунов “ № 19, с пратка посредством пощенските клонове с противоположна квитанция или по електронен път посредством Персонален идентификационен код (ПИК), който се получава гратис във всеки офис на приходната организация.

Завършилите през 2019 година междинното си обучение възпитаници, които към момента не са почнали работа и не са студенти, заплащат сами здравните си осигуровки.

Хората, които са се осигурявали сами здравно за 2019 година, вършат и годишно равнене, като заплащат дефинитивни здравни вноски през 2020 година Това се случва, когато приходите по годишната данъчната декларация за 2019 година по член 50 от ЗДДФЛ надвишават осигурителния приход, върху който ежемесечно са внасяни здравни осигуровки за 2019 г.- да вземем за пример за приходи от наем, авторски хонорари и други Годишното равнене за тези лица се прави посредством Таблица 2, която е приложение към годишната данъчна декларация. Срокът за внасяне на окончателните здравни вноски за 2019 година е до 30 април 2020 година Самоосигуряващите си лица, Едноличен търговец и земеделските стопани подават декларацията единствено по интернет с ПИК или КЕП.

Месечните и окончателните здравни осигуровки се заплащат по банкова сметка на съответната териториална дирекция на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес с код за събиране на доходи за НЗОК. В офиса на Национална агенция за приходите в Русе заплащането на вноските може да стане гратис на 11 работни места в салоните за обслужване, които са оборудвани с ПОС терминали или на гишето на обслужващата банка, до което има мостри на платежни нареждания.

Невнасянето на повече от 3-месечни здравни осигуровки за предходните 36 месеца лишава тези хора от здравноосигурителни права. Здравният статус се възвръща, когато лицето внесе всички дължими здравни вноски през последните 5 години.

 

frognews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възста
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР