Внасяме проект на решение Сметната палата да направи одит за

...
Внасяме проект на решение Сметната палата да направи одит за
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Сметната палата да провери харчовете в БНТ

" Внасяме план на решение Сметната палата да направи одит за сходство сред разходването на обществените средства и дейностите на Българска национална телевизия за 2021 и 2022 година Предложението ще бъде разисквано на съвещанието на Комисията по културата и медиите ", заяви ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Иван Ченчев.
По думите му това е кардинална позиция на Българска социалистическа партия след сериозния публичен гърмеж и множеството въпроси, които провокира филмът " Ботев ", излъчен по Българска национална телевизия, в който публичната телевизия е продуцентски сътрудник. " Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която е член на комисията, сложи въпроса за одит на обществените средства на публичната телевизия, какъвто не е юридически от години ", изясни Ченчев. Според него е имало опит фокусът на този кардинален въпрос да бъде преместен и да се приказва за дъщерята на президента вместо за това има ли спор на ползи на хора, облечени във власт, когато става дума за разходването на обществени средства. 
" По-важно е обаче да приказваме за това по какъв начин да стигнем оня 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета годишно, за който мечтаеше Стефан Данаилов. Трябва да се разиска по какъв начин да се обезпечат средства за цифровизация на архива на Българска национална телевизия и за острата потребност от разширение на книгохранилището в Националната библиотека ", акцентира Ченчев. Той напомни, че 50 000 издания влизат в в нея годишно. " Това значи половин милион издания в идващите 10 години. Видях по какъв начин чиновниците там са принудени да съхраняват книги на пода, тъй като няма място. Поисках среща с регионалния шеф на София и имам съответно предложение за постройка. Този въпрос би трябвало да се реши, в случай че желаеме да съхраним паметта си като нация ", разяснява Ченчев.
" Свидетели сме това по какъв начин служебната власт ръководи като непрестанно трансферира решенията си на Народното събрание и по този начин бяга от отговорност. Пример за това е дневният ред за тази седмица ", разясни Ченчев. Той остава оптимист за съставянето на кабинет с третия мандат с слагането на масата на кардиналните политики в поддръжка на хората във времената на рецесии.
Различия в кардиналните политики на Българска социалистическа партия не видяхме. Бяхме поредни и за обществената политика, и за оръжията, и за Истанбулската спогодба, обясни Ченчев за резултатите от взаимното съвещание на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и евродепутатите от левицата.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР