Внашата мила България има множество красиви манастири, които се намират

...
Внашата мила България има множество красиви манастири, които се намират
Коментари Харесай

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Внашата блага България има голям брой красиви манастири, които се намират на неповторими места, с приказни гледки и несъмнено заслужават да бъдат посетени.

Един от тях е Гложенският манастир „ Свети Георги “. Той се намира на към 100 км от София в една в действителност доста хубава и живописна околност.

От надалеч и от птичи взор той прилича феодален палат, кацнал на една отвесна канара и отбраняващ своите жители. Прилича на непристъпна цитадела, която крие забавна легенда за своето пораждане. От него се откриват страхотни панорамни гледки към цялата околност.

Разположен е на към 900 метра надморска височина в красивата Стара планина.

Легенда за възникването на манастира

Според най-разпространената легенда, името на манастира идва от киевския княз Георги Глож, който през 1230 година със своята армия е взел присъединяване в именитата борба при Клокотница, където оказал помощ на българския цар Иван Асен II да разгроми епирския държател Теодор Комнин. След удобния излаз от борбата българският цар позволява на киевския княз да се засели трайно в тези земи. Самото село също носи името на семейството - Гложене. Скоро по-късно князът решил да построи там манастир.

Първоначалният план бил манастирът да бъде построен над село Градище и да носи името „ Преображение “. Да, само че малко след завършването на градежа, стените на манастира почнали да се разрушават, а иконата на Свети Георги изчезнала и дълго не могли да я открият. Накрая я намерили измежду клоните на дърво на един висок и стръмен връх. Върнали я в манастира, само че за жал на другия ден открили, че още веднъж е изчезнала.

Това се случило тъкмо три пъти и тогава киевският княз го приел за знак и решил да реалокира точно там главната постройка на манастира и да го назова „ Свети Георги Победоносец “.

В наши дни в манастира се съхранява копие от иконата на светеца, а оригиналът се намира в Ловешката митрополия.

Независимо дали ще изберем да имаме вяра или не на тази легенда, неоспорим факт е, че мястото, на което е издигнат манастирът, е доста стратегическо и го е пазело от набезите на турците.

Гложенският манастир през годините на Възраждането

Манастирът е обвързван с съвсем всяко историческо събитие на нашата територия още от както той самият съществува. В края на XVIII и началото на XIX век братството на манастира развива доста огромна просветна и културна активност, като точно манастирът е бил едно от най-големите културни средища по това време. Гложенският манастир подарява средства с цел да се построят метох и килийно учебно заведение в село Малък извор, което се намира доста близо да светата обител.

Любопитен факт е, че Васил Левски доста постоянно е отсядал в Гложенския манастир при тогавашния свещеник Хаджи Евтимий Симеонов от Сопит, който е бил много непосредствен другар на Апостола и също така е бил член на тайния революционен комитет.

Игуменът е прочут с това, че е бил фамозен врач и по не изцяло потвърдени данни се счита, че е бил един от първите български хирурзи.

В наши дни може да видите и самото укритие на Васил Левски.

Манастирът след Освобождението

В Гложенския манастир се намира и музеят на Васил Друмев, който прекарал цели 15 месеца там, заточен в една дребна килия, като му давали само малко солена риба и вода. Това влошило доста неговото здравословно положение.

Княз Фердинанд взема решение да заточи Васил Друмев, откакто той произнася проповед срещу католицизма, а самият княз е бил католик. Фердинанд научава за това от тогавашния министър-председател на България – Стефан Стамболов.

Васил Друмев в действителност е бил известният митрополит Климент Търновски, който след рухването на държавното управление на Стефан Стамболов бива освободен и още веднъж назначен на своя пост. Но заради доста неприятното си здравословно положение той умира след седем години и бива заровен в катедралата в крепостта Царевец във Велико Търново.

През 1856 година избухва пожар и манастирската постройка е съвсем напълно разрушена. След две години са издигнати нови килии, на мястото на старите.

Манастирът търпи и още няколко провали – цели три опустошителни трусове през 1904 година и 1913 година, а през 1928 година мощното Чирпанско земетресение. Историческата каменна черква, която тогава била на повече от 700 години бива изцяло разрушена.

Църквата, която виждаме през днешния ден, е издигната през 1931 година Тя е построена върху доста здрава железобетонна основа, камък и тухли.

Интересно е да се означи, че Гложенският манастир е по-стар и е ситуиран на по-високо от манастирския комплекс е Метеора, Гърция.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР