ВМРО внася промени в Изборния кодекс между първо и второ

...
ВМРО внася промени в Изборния кодекс между първо и второ
Коментари Харесай

ВМРО внася промени в ИК - номерът на бюлетината да отпадне

ВМРО внася промени в Изборния кодекс сред първо и второ четене. Депутатите от партията на Красимир Каракачанов оферират номерът от бюлетината да отпадне за справяне с купения цигански и корпоративния избор и кметствата да са с 200 поданици, което дава опция за директен избор и по-голяма представителност в дребните обитаеми места.

" Искаме народен референдум да може да се произнася и по въпроси от компетенциите на Велико народно събрание ", показват от Вътрешна македонска революционна организация.

Относно претекстовете за просветителния ценз от партията считат, че " това е един циничен кръг, който води до деформиране на действителните резултати от изборите, само че заради извратени неолиберални разбирания се счита за нарушение на съществени човешки права ".

В тази връзка идва предлагането да се отстрани номерът от бюлетините, защото един просветен и образован гласоподавател не би се затруднил да прочете цялостното название на човека/партията/сдружението, за което/които желае да гласоподава, в случай че прави осведомен избор.

" Със сигурност няма по какъв начин да избегнем конците, шаблоните и фотосите в телефоните, както и десетките други незаконни практики, измислени от дилърите на гласове, само че най-малко слагаме основата на спор, от който изгода има цялото общество, част от което от месеци е по площадите на митингите и желае " смяна на системата " ", са още претекстовете на Вътрешна македонска революционна организация.

От втора страна - основаването на кметство в обитаеми места с над 200 поданици дава доста по-голяма опция за директно посланичество на хората и още веднъж има отношение към процесите по усъвършенстване и демократизиране на районите с фокус превъзмогване на районния и демографски дисбаланс в България.

На трето място - " Законът за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление все още изключва повдигането на тематики, които са от компетенциите на Велико национално заседание. За нас от Вътрешна македонска революционна организация обаче главният закон - Конституцията на Република България, не съдържа ограничаване, касаещо въпроси, които са извънредно пълномощие на Велико народно събрание да не могат да се вземат решение посредством референдум. Този извод се основава на безспорния факт, че директното практикуване на националния суверенитет посредством планувана в закона форма на директна народна власт е равнопоставен прийом на упражняването на националния суверенитет посредством политическо представителството. Тази равнопоставеност е категорично изразена и в член 1, алинея 2 от Конституцията на Република България - " цялата държавна власт произтича от народа. Тя се реализира от него директно и посредством органите, планувани в Конституцията ".

Според войводите - " върховенството на закона е в основата на демокрацията и това би трябвало да е водещ принцип. По тази причина считаме, че сходна опция, дефинирана изрично, би довела до реализирането на действителна директна народна власт, без потребността от тълкувателно решение на Конституционния съд, при спазването на настоящата законодателна рамка ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР