Вместо тракторите да са в София, те трябваше да орат

...
Вместо тракторите да са в София, те трябваше да орат
Коментари Харесай

Дикме: Земеделците имат нужда от работа, а не от меморандуми, показахме как сами си правим проблеми

" Вместо тракторите да са в София, те трябваше да орат и да сеят. Така някогашният министър на земеделието Мехмед Дикме разяснява пред тематиката с фермерските митинги. Според него подписаният меморандум не позволява казуса всъщност.„ Видяхме по какъв начин в България сами можем да си създадем проблем с едно безразсъдно решение на Народното събрание. Защо приехме това решение, откакто нито една от другите пет наранени страни не е приела такова нещо? Нито Полша, нито Словакия, нито Унгария, нито Румъния са дали своят вот за това. Даже Хърватия се причисли към възбраната на импорт на украинско жито. Защо ни трябваше на нас да гласуваме за отпадането на възбраната? “, попита той.

Мехмед Дикме дефинира логиката на това решение на Народното събрание като „ некомпетентна “. Според него е допустимо да има и някакъв политически подтекст. Икономическа логичност той не вижда, тъй като, в случай че въпросът се преглежда от тази позиция, това значи, че „ Народното събрание желае да ликвидира българското произвеждане “.

„ Аз нямам нищо срещу от Украйна да влизат артикули, само че те би трябвало да са създадени по критериите, по които се създават те и в България. Все отново би трябвало да има конкурентност. А те са създадени в неконкурентна среда с неразрешени за употребявани препарати за растителна отбрана и горива без акцизи и налози “, сподели още някогашният аграрни министър.Бившият министър на земеделието не счита, че влизащата продукция от Украйна дава отговор на европейските стандарти. „ Подписаният меморандум не позволява всъщност огромния проблем. Ще го обясня по този начин – все едно да дадеш храна на един гладен човек. Ще го нахраниш през днешния ден, само че на следващия ден отново ще огладнее. Субсидиите, които земеделците ще получат от бюджета, ще бъдат изхарчени, само че продукцията им ще продължи да залежава “, изясни той.

Мехмед Дикме акцентира, че е най-добре на гладния да се даде работа – самичък да си печели парите за храна. „ На земеделецът би трябвало да му осигуриш съответните условия, с цел да може той да създава, да продава и да има приходи. А не просто да му даваш дотация. В момента те са притиснати в ъгъла, тъй като нямат пари за сеитбата “, разясни той. Той разяснява и ролята на Делян Пеевски в решаването на казуса с фермерските митинги. „ Възхищавам се на Делян Пеевски – трансформира се в водач на страната. Той е главен мотор за измененията в Конституцията на Република България “, означи още той.

„ Чудя се къде е Мустафа Карадайъ - да не е нещо болен, не му виждаме изказванията. В момента се излъчват кметовете на Движение за права и свободи и виждам, че още веднъж Делян Пеевски се показва по тематиката. Няма неприятно - това приказва за неговата мощ. Крайно време е да стане министър председател и да си дойдат нещата на мястото ", уточни Дикме.Мехмед Дикме акцентира също по този начин, че Ахмед Доган еднолично утвърждава претендентите за кметове на Движение за права и свободи. „ Можете да бъдете сигурни, че посочените от Движение за права и свободи кметове ще завоюват “, безапелационен е той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР