Вместо да запретнат ръкави и започнат работа, народните избраници в

...
Вместо да запретнат ръкави и започнат работа, народните избраници в
Коментари Харесай

За хищниците и малките рибки в българския парламент

Вместо да запретнат ръкави и стартират работа, националните избраници в 49-ото Народно събрание заседаваха към две минути в четвъртък, след което - поради липса на нови претенденти за ръководител - излязоха във великденска почивка до 19-и април. Телевизионните камери запечатаха много срамни моменти по време на първото съвещание на новия законодател: някои депутати си играеха на телефоните, други гледаха отегчено, трети като че подремваха.

Нищо ново, само че позорището е още по-нелицеприятно в изискванията на рецесия на партийната система и поредност ялови парламенти.

Изглежда явно, че с цел да се разсече Гордиевият възел, в който се е заплел политическият развой в България, партиите би трябвало да проявят повече еластичност, в това число във връзка с избора на ръководител - този изначален лакмусов тест " дали въобще ще го бъде събранието ".

Тъй като ГЕРБ-СДС подават ръка към ПП-ДБ, въпросът за какво те, останали втори на изборите, се дърпат от офертите на Борисов, несъмнено буди полемики.

За рибите, птиците и хората

Ситуацията може да бъде въображаема през призмата на еволюционната биология и така наречен " взаимен алтруизъм ". Понятието е въведено от Робърт Тривърс през 1971-а година. Концепцията се употребява и в политическата просвета за пояснение на възникването на съдействието измежду хората.

Тривърс проучва еволюцията на държанието, при което един организъм оказва помощ на различен - независимо, че в първия миг алтруистичното му държание значи, че би трябвало да заплати известна цена, да вземем за пример риск за здравето си и даже риск за оцеляването. Поведението се трансформира в процедура, когато помагачът може да получи някаква (сигурна) полза в бъдеще от този, на който е оказал помощ.

Тривърс привежда образци измежду рибите, птиците и хората. Малките риби чистачи отстраняват паразитите от хрилете, даже от устната празнина на други по-големи водни жители. Това съдействие (мутуализъм) работи добре, тъй като има полза и за двете страни: без чистачите другите бързо се разболяват, а чистачите също печелят - хранят се с паразитите.

Има птици, които с риск за живота си предизвестяват събратята си за приближаващи хищници.

При хората от най-дълбока античност има сходни практики, при които се споделя храна, помощ в заплаха, информация и др. 

Измамниците могат да бъдат разпознати бързо

От тези практики евентуално са възникнали обществото, политиката и страната. Изглежда, естественото състояние по-скоро е наподобявало " благородното дивачество ", разказано от Русо, в сравнение с " войната на всеки против всички "  на Хобс (има обаче и археологически данни за водени жестоки войни и борби и в зората на човечеството). Модерната обществена страна, с пенсионното и здравното обезпечаване, помощите за безработица, армията, полицията и така нататък е еволюирала от практиките на реципрочния алтруизъм.

За да работи той обаче, са нужни избрани условия: в случай че вместо да остави чистача да отстрани паразитите от устата му, по-голямата риба го изяде, това би обрекло взаимоотношенията им. Естественият асортимент не предизвиква такива партньорства.

Според Тривърс, както измежду животните, по този начин и измежду хората по отношение на реципрочния алтруизъм има мощно развити механизми (инстинкти), които оказват помощ бързо да бъде разпознат измамникът, който желае едностранно да извлече изгода от взаимоотношенията - без да способства или като способства прекомерно малко.

Пречките пред партньорството

В светлината на горчивия опит офертите на гостоприемника Борисов (за държавно управление, за правосъдната реформа), търсенето от ГЕРБ на поддръжка за ръководител на Народно събрание наподобява задействат инстинкта за самозапазване у ПП-ДБ и други обединения. Проява на този инстинкт е изборът на ръководител да бъде замразен, до момента в който не се реализира единодушие към законодателна стратегия.

За ГЕРБ-СДС е преференциално образът им незабавно да бъде измит от подозренията за корупция. За тях няма по-перфектни сътрудници от тези, които се величаят като борци против порочните институционални практики. Опасенията измежду антикорупционната коалиция са, че тя ще бъде използвана, манипулирана, разграничена и изконсумирана, както това към този момент се случи по време на кабинета " Борисов 2 ".

Председател на Народното събрание ще бъде определен, въпреки и мъчно. Но неблагонадеждното, " хищническо "  поведение на Борисов в предишното и опасенията, които поражда, са факторите, които мощно лимитират опциите за партньорство и постоянно държавно управление и в 49-то национално заседание.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР