Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за

...
Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за
Коментари Харесай

Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних точи по 1 млн. на година с… паркинги

Вместо да употребява технологията на така наречен виртуален ПОС терминал за събиране на таксите за платено паркиране в синята зона на Варна, локалната администрация, ръководена от кмета от ГЕРБ Иван Портних, заплаща комисионни в размер на близо 1 млн. лв. годишно, защото разпорежда услуги на медиатор. Това беше доказано от отговори на въпроси на „ Дневник “, получени по Закона за достъп до социална информация.

Един от формалните мнения на въпроса „ какво постанова това “ е, че медиаторът подсигурил отбраната на персоналните данни на потребителите. Но съгласно обява в личния й уебсайт Община Варна е регистриран админ на персонални данни.

Това значи, че тя сама би трябвало да може да подсигурява сигурността на информацията, събирана от потребителите, в това число и тези на платеното паркиране. За разлика от синята зона, онлайн заплащанията за билети в градския превоз във Варна се правят без медиатор – непосредствено към сметка на общинското дружество, което го ръководи.

Какво е контрактувано

Според отговори до „ Дневник “ от дружество „ Паркинги и синя зона “ във Варна то употребява посредническите услуги на сдружението „ Тикси “ АД за разплащанията, осъществявани в синята зона в града.

Това става по силата на контракт, подписан през октомври 2021 година след процедура за възлагане на социална поръчка. Срокът на контракта е 36 месеца, а цената – малко над 2.8 млн. лева с Данък добавена стойност. Това прави по 77 хиляди лева на месец.

Условията на контракта, подписан с община Варна, гласят, че общинското дружество дължи комисиона за заплащанията, осъществени посредством малко текстово известие (SMS), непосредствено таксуване на сметката на потребителя към мобилен оператор (Direct Carrier Billing), посредством пряк дебит от кредитна или дебитна карта и посредством приложение за платено паркиране („ Варна паркинг “) през персонален предплатен паркинг акаунт.

Според подписания контракт на „ Тикси “ с Община Варна комисионата за всяка от таксите за паркиране, платена през мобилното приложение „ Варна паркинг “, е в размер на 12.5%. Според предоставената информация същият е и размерът на комисионата при заплащане през обществен виртуален паркинг метър. Тя обаче доближава 16.5% при заплащанията, които всеобщо се правят с sms.

За „ Дневник “ шефът на варненската синя зона Младен Иванов изясни, че сумата 2.8 млн. лева е пресметната на база на комисионите, които „ Тикси “ би събрала, от планирани заплащания за платено паркиране през тригодишния интервал на контракта.

Допълнителни стотинки и през мобилното приложение

Плащането за синята зона във Варна през мобилното приложение „ Варна паркинг “ става посредством зареждането на виртуален портфейл през авансово записана дебитна или кредитна карта.

Експеримент на „ Дневник “ сподели, че при зареждане на портфейла с примерна сума 20 лева ползвателят на приложението в действителност заплаща в допълнение още 8 ст. Сумата може да бъде призната за пренебрежимо дребна и основанието за начисляването й евентуално е отразено с така наречен малък шрифт в изискванията за онлайн разплащанията в зоната, до които ползвателите рядко стигат, настояват специалисти.
 Сравнение сред размера на разхода за зареждане на виртуален портфейл в приложението „ Варна паркинг “ и този, отразен в банковата сметка на клиента. Освен 0.08 ст, начислен е и 1 лев такса за обслужване от „ Ипей “
„ Всички заплащания за зареждане на виртуален портфейл в приложението „ Варна паркинг “ се правят по сметка на търговеца в сдружението „ Изипей “ АД, което е лицензирано да прави активност като платежна институция според Закона за платежните услуги и платежните системи “, осведомиха от сдружението „ Тикси “ в писмен отговор на въпроси за ролята им при заплащанията.

При осъществяване на тези заплащания е използвана цената на „ Изипей “ АД за заплащане към интернет търговци, оповестена на адрес тук, което е посочено и в общите условия за прилагане на приложението „ Варна паркинг “. В допълнение към това, при осъществяване на заплащания в интернет с банкови карти е допустимо да бъдат начислявани и спомагателни такси от банката – издател на картата, с която е осъществено съответното заплащане, допълват още от „ Тикси “.

Реклама

Справки със статистиката за придвижванията по банковите сметки на клиенти на синята зона във Варна демонстрира, че „ Ипей “ е част от схемата за разплащания. Освен разликата от 0.08 ст. със сумата, заредена във виртуалния портфейл, там е отразена и 1 лева такса за обслужване от „ Ипей “.

Зона с медиатор

Според Младен Иванов при откриването на синята зона през 2017 година е бил подписан първият контракт за ходатайство при онлайн и sms заплащанията в зоната. Проверка в уеб страницата на Община Варна демонстрира, че реализатор по него е било сдружението „ Емпириу “ с подизпълнители „ Изипей “ и „ Ипей “. Договорът е на стойност 1.5 млн. лева без Данък добавена стойност и още веднъж с тригодишен период. В този контракт обаче е била контрактувана по-висока комисиона – 18% за заплащания с sms. Иванов твърди, че предметът на контракта на Емпириу “ е изцяло еднакъв с този на „ Тикси “, подписан през 2021 година Той обаче не може да бъде открит по основните думи „ синя зона “, „ Варна “ и „ разплащания “.

В средата на февруари 2021 година локалната администрация във Варна афишира, че за миналата 2020 година приходите от платено паркиране в централната част на града са над 6 млн. лева

Според предоставените данни това е било с близо 2 млн. лева повече в сравнение с през 2019 година, когато приходите на „ Общински паркинги и синя зона “ се оказали с 500 хиляди лева над предстоящите. Тези цифри демонстрират, че комисионата, отчислявана към „ Емпириу “, е била малко над 1 млн. лева на година.

В началото на август м.г. общинското дружество регистрира 3 млн. лева доходи от платено паркиране за първите 6 месеца на годината. Над 410 хиляди лева от тях пристигнали от санкции след слагане на т..нар. скоби за погрешно паркиране. В същото време от предприятието регистрираха с към 31% повече доходи в сравнение с за първите шест месеца на 2021 година

Защо е нужен медиатор

Обяснението за потреблението на медиатори против комисиона за ръководство на заплащанията в зоната звучи по този начин: „ Целта на контракта е да се обезпечи сигурна и надеждна софтуерна интеграция с мрежите на мобилните оператори и платежните институции, посредством която в сходство с условията на Наредбата за организация на придвижването на територията на Община Варна да се получават заплащания от крайните консуматори за употребените услуги за почасов престой. “

Освен това медиаторите подсигурили „ високо равнище на осведомителна сигурност при автоматизирания продан на данни, отбрана на персоналните данни и тяхното администриране в сходство с условията на GDPR и поддържането на продуктивност и наличност на услугите за възнаграждение, които са отвън компетенциите на Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “.

Но съгласно текста на „ Декларацията за дискретност “, оповестена в формалния уебсайт на Община Варна в качеството й на админ на персонални данни, „ реализира активността по събиране, култивиране и предпазване на персонални данни в сходство с Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за отбрана на персоналните данни “. При това състояние няма пояснение за какво локалната администрация би трябвало да прибягва до услугите на външен реализатор за нещо, което тя самата прави.

В отговорите е маркирано също, че посредством контракта си с „ Тикси “ АД „ Общински паркинги и синя зона “ във Варна „ си обезпечава навременно и регулярно (ежемесечно) приемане на сумите за заплатените услуги, доколкото изпълнителят поема риска от несъбрани вземания от мобилните и платежните оператори, както и понижава времето за събиране на всички вземания от крайните консуматори, което лишава нормално сред З и 6 месеца “.

Последният въпрос, заложен от „ Дневник “, не получи отговор. Или по-скоро отговорът беше чудноват. Въпросът беше „ Каква е повода предприятието „ Общински паркинги и синя зона “ във Варна да не употребяват опциите на виртуални ПОС терминали, които биха разрешили онлайн разплащанията за осъществените от него услуги да постъпват в банковите им сметки непосредствено и в цялостен размер (без комисиони) “.

В отговор обаче са изброени всички упоменати и преди този момент способи за осъществяване на разплащания във варненската синя зона.

За разлика от заплащанията през медиатор виртуалният ПОС терминал е уеб основана система, която свърза уеб страницата или мобилното приложение на продавача непосредствено с банката, която го обслужва.

Дружеството „ Тикси “ е основано през 2016 година, като в него се консолидират „ Консултантска организация по осведомителните технологии “ (КАИТ) и „ Тикс.бг “, които имат опит с електронното таксуване и ръководство на трафика. Представител на „ Тикси “ и акционер е Николай Недялков, някогашен изпълнителен шеф на „ Информационно обслужване “. Той влиза в съвета на шефовете дружно с Павел Велчев, Константин Петров, Мария Ангелова и Диян Станчев.

В края на декември м.г. стана известно, че „ Тикси “ е била единствен участник в процедурата за възлагане на публичната поръчка за смяна на билетната система и паркирането и в Пловдив. Тя е на стойност 12 млн. лева
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР