Вместо да хвърляме страната в хаос да спазим дадената дума

...
Вместо да хвърляме страната в хаос да спазим дадената дума
Коментари Харесай

Денков се моли на ГЕРБ: Вместо да хвърляме страната в хаос, да гласуваме кабинет с премиер Габриел

Вместо да хвърляме страната в безпорядък да спазим дадената дума - ротация!, прикани в особено послание министър председателят в оставка Николай Денков.

 

Преди часове Мария Габриел разгласи, че ще изтегли номинацията си за министър председател, а от ГЕРБ дадоха да се разбере, че отиваме на избори.

 

" Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля страната в безпорядък, дано да спазят дадената дума и да гласуваме държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет ", съобщи в гореща молба към некоалиционните си сътрудници акад. Денков, който имаше тип на обезверен човек, който като че ли всичко към този момент е изгубил.

 

" Ваше е решението, сътрудници от ГЕРБ-СДС. Единственото, което се чака от вас през днешния ден, е да спазите думата си и да осъществим своя дълг към хората и към България ", добави Николай Денков.

 

Денков напомни, че преди 9 месеца съглашението сред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България е било за ротация. И прикани то да се съблюдава - двамата с Габриел да разменят постовете си.


" Съгласно ангажимента ни би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на договарянията изработихме съглашение за промените в правосъдната система, регулаторите и службите. То беше оповестено и ние сме подготвени да го подпишем ", сподели Денков.

 

" Обещанията би трябвало да се съблюдават. Това е основата на всяко доверие, както в политиката, по този начин и в живота. Тези дни Европейският съвет сподели ясно, че имаме шансове да влезем в еврозоната и до края на годината да отпаднат сухопътните граници за Шенген. Аз спасих своето заричане и подадох оставка. Обръщам се към ГЕРБ и ги приканвам да спазим ангажимента да подпишем съглашението, като се ротираме с Мария Габриел ", сподели министър председателят в оставка.

 

Според него договарянията посочили, че няма взаимно единодушие за промяна на министрите, по този начин може да остане първичният състав на държавно управление.

 

Обръщението на Денков бе излъчено по Българска национална телевизия преди централната осведомителна емисия " По света и у нас ". То бе на запис, без медии и опция за журналистически въпроси.

 

Този парламент е привършен, последва реакция от водача на Движение за права и свободи Делян Пеевски след брифинга на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

 

Ето цялото послание на премиера в оставка акад. Николай Денков направи послание по БНТ1 в 20.00 ч. по отношение на завършилите договаряния с ГЕРБ-СДС. 

  " Продължаваме промяната - Демократична България " резервира безмълвие след поръчката на ГЕРБ, че " всичко свърши " и решение на политическата рецесия ще се търси след нови избори.

 

Посочената от ГЕРБ причина за неуспех на договарянията е непрекъснатата промяна на изискванията от страна на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 

Конкретно Габриел сподели, че откакто ГЕРБ склонили за отстъпки на министрите на защитата и енергетиката, обединението поискала промени и в Министерството на вътрешните работи.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР