Влизането в сила на закона за горивата да бъде отложено

...
Влизането в сила на закона за горивата да бъде отложено
Коментари Харесай

Законът за горивата се отлага с шест месеца. До наредбата малките собственици на бензиностанции няма да ги санкционират


Влизането в действие на закона за горивата да бъде отсрочено с 6 (шест) месеца от датата на влизане на сегашния и към този момент настоящ подобен закон от 28 януари тази година. Това взеха решение на второ четене депутатите от комисията за наблюдаване на приходните организации и битката със сивата стопанска система и контрабандата към Народното събрание след траялото повече от четири часа съвещание във вторник. В рамките на полемиката, преди разискването на измененията бяха разменени остри реплики. Министърът на стопанската система Емил Караниколов изиска отговоронст от депутата Драгомир Стойнев за изказванията му за облагодетелстване на сивата стопанска система, а ръководителят на комисията Емил Димитров напомни на притежателите на дребни бензиностанции, че в закона няма дребен и огромен, редът е идентичен за всички.

Все отново остава неразбираемо дали актуалната обстановка не поражда правни парадокси. Уверенията не са задоволителни.

С до 6 месеца се отсрочва и срокът, в който министърът на стопанската система ще би трябвало да изготви наредбата за използването на закона. Това значи, че през времето на правенето на наредбата дребните притежатели на бензиностанции и търговци на горива (през интервала до правене и влизане в действие на закона и в частност на наредбата) няма да подлежат на наказания. По създание наредбата урежда и воденето на указател на лицата осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и нефтопродукти. По време на уточняването на периодите, в които би трябвало да влезе в действие измененият закон и наредбата ръководителят на комисията Емил Димитров вметна „ Да не стане по този начин, да сложим динената кора на министъра на стопанската система, който сподели че през май ще еготов (с наредбата) “?.

Депутатите, по предложение на Движение за права и свободи се съгласиха и с отпадането на условието за капитал 20 хиляди лева при регистрация, както и още 20 хиляди лв. банкова гаранция.

Промените ще бъдат подложени на разискване в пленарната зала в четвъртък.

Депутатът Христиан Митев от НФСБ от своя страна обаче сложи под подозрение правото на комисията да прави и съгласува на този стадий промени в закона за горивата. Според него комисията има право единствено да се произнесе единствено по предлагането на министерски съвет, обвързвано с отлагателното деяние на другояче към този момент настоящият закон за горивата.

В полемиката на комисията се намеси и ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов, само че той на процедура бе в поддръжка на икономическия министър и сътрудниците си от парламентарната група.

Настоящият Закон за изменение на Закона за административно контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и нефтопродукти, известен като закон за горивата бе признат през месец юли тази година. През есента се появи вид на наредбата, само че незабавно бе отдръпнат. В началото на януари месец КРИБ настоя за промени в закона с изказванието, че има възражения от строителния и минния бизнес.

Тези промени се оказаха несъгласувани с Българската петролна и газова асоциация (БЛГА). В резултат БПГА напусна КРИБ. В рамките на среща в БСК браншовиците от строителния и минния бранш реализираха съгласие за измененията в закона за горивата. В частност става въпрос за регламентиране на зареждането на транспортните средства с горива в обособени територии.

Както стана ясно обаче, това бе задоволително министърът на стопанската система да изиска от Министерски съвет отсрочване на влизането в действие на закона за горивата с 6 месеца.
Впоследствие обаче се оказа, че проблем са и така наречен дребни притежатели на бензиностанции и търговци на горива. Те облякоха жълти жилетки и заплашиха с митинги и блокади даже на границите на страната. На специфична конференция те желаеха да отпаднат плануваните в закона условия да имат 20 хиляди лв. капитал при регистрация, още 20 хиляди лв. банкова гаранция.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов стартира с остра реакция след изявление от през днешния ден по-рано на депутата и някогашен стопански министър Драгомир Стойнев, който слага въпроса дали с актуалното отсрочване на закона за горивата не се поддържа сивата стопанска система и не се финансират вероятно избори.

Караниколов стимулира настояването за отсрочване с това, че не може да дели бизнеса. Бизнесът е от двете ми страни. Сега вие кажете кой е сив и кой не, сподели той.

В рамките на полемиката в парламентарната комисия през днешния ден министър Караноколов съобщи, че не може да дели бизнеса на дребен и огромен. Той даже се похвали, че към този момент има дирекция с назначени хора, които работят. Както и, че няма проблем с наредбата, която е подготвена. „ Тя е на бюрото ми “, сподели той и добави, че има към този момент подписан контракт и във връзка с техническото задание за регистъра.

Като неуместна дефинираха от OMV полемиката по закона за горивата и разясниха, че тази неустойчивост, променливостта на средата, неналичието на законодателство е мъчно обяснима за акционерите на компанията.

Изпълнителният шеф на БПГА Валентин Златев за следващ път обърна внимание на неналичието на ред при вноса на горива и неработещата система БАЦИС-

„ БПГА сезира преди 3 година основния прокурор че системата БАЦИС не действа и от нея се изтриват количества товари с горива, което се отразява на бюджета. Тя и до през днешния ден не работи. Много ми е забавно като се направи параленост “, сподели Златев, като не пропусна и изчезналите танкери с горива.

Съмнявам се че българският парламент е отделил толкоз време за разискване на демографското и обществено положение на страната, колкото на закона за горивата, сподели Златев, като изиска от представителя на дребните бензиностанции Симо Симов да каже кой съставлява и не пропусна и хронологията на събитията. По думите н изпълнителния шеф на БПГА съвещанието на комисията би трябвало да преглежда единствено изменение и допълнение на закона за горивата, само че не и отсрочване.

„ Не може да не си давате сметка, че желаете да се отсрочи преследването на нарушителите “, сподели Златев и изрази вяра, че Народното събрание няма да допусне нарушаване на българската конституция.

Симо Симов, представител на Националното съдружие на „ дребните “ притежатели на бензиностанции изиска за следващ път отсрочване на закона и правенето на напълно нов. Симов съобщи, че са вложили в изоставени и дребни региони, там, където огромните вериги не стигат, както и, че държат 15-20 % от дистрибуцията на горива и са основали към 6 хиляди работни места. Защо да не мога да заредя един комбайн на село?, попита Симов като упрекна депутатите, че с този закон се основава монопол, а през есента още веднъж ще има митинги.
„ Дайте да върнем закона. Този закон се гласоподава без спор “, сподели той и изясни, че казусът не е в 20-те хиляди лв.. „ Някой ще държи целия пазар и ще манипулира “, съобщи той.

В отговор ръководителят на комисията Емил Димитров (Ревизоро) изясни по какъв начин по време на разискването на актуалните текстове в закона се е стигнало до съгласие със земеделците. „ Нали 20-те хиляди лв. бяха проблем, щяхте да загинете. Преди два часа това бе повода, заради която щяхте да фалирате. Сега се оказва, че не е по този начин “, репликира Димитров. Той обърна внимание и на отговорностите на огромните притежатели, свързани с 90-дневните ресурси от горива.

„ Вие ще вадите хиляди тези, само че в никакъв случай няма да се съгласите да имате регистрация на вашите обекти. Просто не желаете регистрация, тъй като в никакъв случай вашите обекти не са отговаряли на условията за подобен вид обекти “, сподели ръководителят на комисията, като вметна, че не желае да разисква никого. „ Така както страната е вменила отговорности на огромните, по този начин и вие би трябвало да поемете такива. Ние не ви разделяме на дребни и огромни – в този момент сте наедно с другите. Които са незаконни постоянно ще си останат незаконни, които са нередовни постоянно ще са нередовни “, сподели ръководителят на комисията, като обърна внимание, че не са съгласни даже на направеното предложение за отпадане на условията за капитал.
„ Заради вас вършим редица отстъпки “, напомни Емил Димитров.

В претекстовете на държавното управление за отсрочване на закона се прецизира, че в него „ бяха установени и неясноти в приложното му поле, както и опция за колизия с правила от други настоящи закони, което на процедура би довело до фактическа неспособност за осъществяването му от страна на лицата, подлежащи на регистрация “.

Искането е за отсрочване от 1 юли 2019 година, а издаването на наредбата, съгласно предлагането е със период до 1 август 2019 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР