Влизаме в разговор с Министерството на финансите и Министерството на

...
Влизаме в разговор с Министерството на финансите и Министерството на
Коментари Харесай

НЗОК започва разговорите за новата бюджетна процедура с Министерството на финансите и МЗ

Влизаме в диалог с Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването за новата бюджетна процедура. В момента специалистите на централно равнище оглеждат какво се е случило през предходната година, има ли смяна в нормативните уредби и дали би трябвало да има смяна в договарянето за идната година. Това заяви шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев по време на работна среща с публицисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Той осведоми, че предстоят договарянията с Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, фармацевтичния съюз и другите съсловни организации. Проф. Салчев настоя нормативно да се дефинира по какъв метод  зъботехническите лаборатории ще  сключват контракти с НЗОК за заплащането на лабораториите. 

 

Той осведоми, че се разисква смяна в % на реинбурсация на някои медикаменти, както и опцията НЗОК да заплаща за обработена рецепта на аптеките по седем лв., вместо досегашните четири лв.. 

 

Проф. Салчев заяви, че се облекчава процедурата по издаване на протоколи и на условията за приемане на датчици за надзор на захарта при деца, страдащи от захарен диабет вид 1. Всички деца с диабет, които се нуждаят от датчици, ще имат право да аплайват, тъй че достъп до новите датчици ще имат и новодиагностицирани и деца с добре следен диабет. 

 

В отговор на въпрос дали е допустимо да се направи изключение за общинските лечебни заведения, които не са достигнали заложените в Колективния трудов контракт (КТД) минимални начални хонорари за лекари, медицински сестри и санитари, проф. Салчев напомни, че заплатите на работещите в лечебните заведения зависят от шефовете им. “Общинските лечебни заведения, в случай че работят, ще имат средства, в случай че не – няма да имат “, сподели още той. 

 

В КТД е указано, че началната заплата на доктор би трябвало да е 2000 лева, на здравна сестра – 1500, на санитар – 910 лева Лечебни заведения, които не доближат тези равнища, ще получат от НЗОК по-ниски стойности на клиничните пътеки. Преди месеци, по време на среща сред предходното управление на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Националното съдружие на общините в България, от Министерство на здравеопазването предложиха да се направи изключение за общинските лечебни заведения. 

 

Той осведоми, че чака да завърши инспекцията на Главна ревизия в лечебните заведения по труда за заплащането на медицинския личен състав и контрактуваните заплати по групов трудов контракт. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР