Влиятелният Базелски комитет за банков надзор (БКБН) посочи в официално

...
Влиятелният Базелски комитет за банков надзор (БКБН) посочи в официално
Коментари Харесай

Базелският комитет предупреждава за криптовалутите

Влиятелният Базелски комитет за банков контрол (БКБН) уточни в публично изказване на 13 март, че криптоактивите и търговски платформи, които ги оферират, могат да усилят рисковете за кредиторите. Регулаторът прикани банките да усилят прозрачността, в това число и като разгласяват своите инвестиции в криптовалути както за потребителите, по този начин и за бордовете от съветници.

Изявлението на БКБН е явен завой в оценката на рисковете спрямо позицията му, изразена в изпратеното от Финансовия ръб за непоклатимост писмо през март 2018-а, в което предварителната оценка е, че "криптоактивите не съставляват риск за международната финансова непоклатимост по това време ".

Всъщност обратът настъпи след поредицата банкрути на известни криптоборси и в хода на напъните на регулаторите да се преборят с затрудненията, зародили от стремежа на банките да се включат по-усърдно в търговията и съхранението на цифрови артикули.

Сегашните базелски правила за банковия капитал не се отнасят особено за криптоинструментите, въпреки че Финансовият ръб за непоклатимост има минимални финансови и ликвидни условия за така наречен други активи.

Във Англия продажбата, прехвърлянето и покупката на криптоактиви не са контролирани, само че държавното управление разгласи през декември 2018-а, че е готово да даде повече власт на националния финансов надзирател (FCA) да ги управлява. Месец по-късно, през януари, FCA сподели, че е нужна изясненост кои тъкмо действия и активи в този нововъзникнал бранш попадат в неговите пълномощия, тъй като клиентите не осъзнават какъв брой слаба отбрана ще получат, когато търгуват цифрови артикули. Проучване на британския надзирател, оповестено при започване на март, подчертава върху капацитета на криптоактивите да нанасят вреди на потребителите и демонстрира, че малко на брой схващат какво тъкмо са придобили. Обзорът установи, че съвсем три четвърти от британските клиенти не могат да дефинират какво тъкмо е дигитален актив и тези, които го купуват, съвсем не са наясно за какво и по кое време могат да го продадат.

Базелският комитет за банков контрол уточни на 13 март, че е предпочел да не употребява по-популярния термин "криптовалута ", тъй като криптоактивите не са обвързани с минималните условия за валутите. Те не оферират надеждно общоприетите функционалности на парите и не са безвредни като средство за продан или предпазване на цената. Те не са законно средство за замяна (подобно на монетите и банкнотите) и не са обезпечени от нито една държавна или обществена организация. БКБН подчертава върху финансовите и ликвидните опасности, както и на капацитета на криптоактивите да бъдат употребявани за пране на пари и финансиране на терористи, паралелно с правните опасности и заплахата от подронване на репутацията на банките.

Минималните стандарти на комитета обгръщат по-засилено внимание при оценка на материалните опасности, свързани с директни или индиректни вложения в криптоактиви, както и корпоративни рамки за предотвратяване на банките от измами или пране на пари. БКБН към момента работи с другите международни регулатори по изясняването на "коректното отнасяне " на криптоактивите в бъдеще.

Базелският комитет за банков контрол има 45 членове - централни банки и банкови надзорници от 28 страни.

Финансовият ръб за непоклатимост е интернационална организация, която управлява и прави рекомендации за международната финансова система. Основан е през април 2009-а като правоприемник на Форума за финансова непоклатимост (ФФС) и включва представители на всички огромни стопанства от Г-20, членовете на ФФС и Европейската комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР