Влиятелни републиканци, включително непоколебими съюзници на Доналд Тръмп в Конгреса,

...
Влиятелни републиканци, включително непоколебими съюзници на Доналд Тръмп в Конгреса,
Коментари Харесай

Вълна от критики срещу Тръмп за изтеглянето от Сирия

Влиятелни републиканци, в това число непоколебими съдружници на Доналд Тръмп в Конгреса, яростно подлагаха на критика президента, че изтегля американските войски от основни региони на Северна Сирия, предупреждавайки,че ходът изоставя кюрдите, които бяха съдружник на бойното поле на Съединени американски щати.
Сенаторът Линдзи Греъм съобщи, че ще призове Конгреса да анулира неочакваното решение за евакуиране на американските сили от позиции по или покрай границата на Турция със Сирия, което всъщност е предоставяне на зелена светлина за от дълго време звучащата опасност на Анкара за интервенция против кюрдите и увеличи опасенията от завръщане на джихадистите.
Греъм, ръководител на мощната сенатска комисия на правосъдната власт и един от най-откровените поддръжници на Тръмп, разказа този ход като " злополука в развой на основаване ".
Той сподели, че това ще е „ леке върху достойнството на Америка за занемаряване на кюрдите “, които са били главен съдружник на Вашингтон в дългогодишната борба против групировката „ Ислямска страна “.
" Освен това, в случай че този проект продължи напред, ще вкара резолюция на Сената, която се опълчва и желае анулация на това решение. Очаквайте, че ще получи мощна двустранна поддръжка ", написа в Туитър сенаторът.
Демократите също стовариха рецензии върху президента. Сенаторът Бърни Сандърс, който се стреми към президентската номинация на демократите за изборите през 2020 година, написа в Туитър, че въпреки да поддържа прекратяването на военната интервенция на Съединени американски щати в Близкия изток, " извънредно безотговорното " оповестяване от страна на Тръмп може " да докара до повече премеждия и неустойчивост ".
Хилари Клинтън, някогашен държавен секретар, която Тръмп победи през 2016 година, упрекна президента, че е направил " неприятно изменничество както към кюрдите, по този начин и на клетвата си ".
След диалог сред Тръмп и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Белият дом съобщи, че Анкара " скоро ще продължи напред с дълго плануваната си интервенция в Северна Сирия " и че американските сили " към този момент няма да бъдат в непосредствена непосредственост ".
Обявяването на тези проекти изненада мнозина.
Сенаторът Мит Ромни назова отдръпването „ изменничество “, което улеснява възобновяване на джихадистите.
Тръмп се захвана да пази решението си в Туитър, заявявайки, че районът ще би трябвало да " си обясни обстановката ".
„ Кюрдите се сражаваха с нас, само че им бяха платени големи суми пари и съоръжение за това “, сподели той.
" Те водят борба с Турция от десетилетия. Аз задържах тази борба съвсем 3 години, само че е време да излезем от тези нелепи безкрайни войни, доста от тях племенни, и да върнем нашите бойци вкъщи. "
Словесен пестник поради позицията на Тръмп му удари и някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли, републиканка, обсъждана от някои като евентуален претендент за президент след Тръмп.
" Винаги би трябвало да пазим гърбовете на нашите съдружници, в случай че чакаме те да пазят нашите ", сподели Хейли и назова кюрдите " служещи като средство “ в битката на Съединени американски щати против „ Ислямска страна “. „ Да ги оставим да умрат е огромна неточност “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР