Влиянието на Русия и Китай в региона нараства, но то

...
Влиянието на Русия и Китай в региона нараства, но то
Коментари Харесай

Влиянието на великите сили върху Северна Македония и региона

Влиянието на Русия и Китай в района нараства, само че то не е огромно в Република Северна Македония.

Китайските компании влагат в огромни инфраструктурни планове, с цел да наложат своето въздействие върху дребните страни. Русия също постанова политическо въздействие, с цел да резервира мощта си на Балканите и се опълчва на тяхната евроатлантическа интеграция. Няма липса на турско въздействие и налагането на лични възгледи върху по-малките страни, само че желанието на Турция е да види страната в НАТО и Европейския съюз, т.е. там, където и тя се намира. Това са забележките на някои от участниците в 10-ата интернационална научна конференция “Влиянието на великите сили върху сигурността на дребните страни ”, извършена в Охрид, проведена от Факултета по сигурността в Скопие.

Професорът по национална сигурност Сюзън Лофтес от Съединени американски щати уточни, че въздействието на Китай е отразено в възходящото присъединяване на китайските компании в инфраструктурни планове в района, до момента в който Русия е за плуралистичен режим на шерване на властта в света.

„ Някои считат, че китайските вложения имат геополитически темперамент, защото те въздействат върху тези дребни страни да следват политическата принадлежност в района и отвън него. Някои страни в района имат желания да станат членове на Европейския съюз и такива вложения са нужни. Разбира се, китайските вложения са добре пристигнали, тъй като до момента Европейски Съюз не е вложил в такива планове. Чрез плуралистичен режим на шерване на властта в света, Русия желае да резервира въздействието си в района и се опълчва на влизането на някои страни в евроатлантическите интеграции. Нейните вложения са повече в енергетиката “, означи Лофтес.

Тя счита, че Русия се провали във връзка с въздействието в Северна Македония, защото страната позволи разногласието си с Гърция и е на път да се причисли към НАТО. Но тя счита, че Русия е огромен покровител на Сърбия и не признава Косово като самостоятелна страна.

„ Русия постоянно е подкрепяла правилото „ разделя и владей “ и сее семена на разделяне в района. Западните Балкани са цялостни с разнообразни етнически разногласия заради разликите, само че съгласно мен вероятността от изчерпателен въоръжен спор е дребна, тъй като ще има пагубни опустошителни последици “, сподели Лофтес, заключавайки, че в случай че има закъснение на датата на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, съветското въздействие ще се популяризира посредством медиите в страната.

Македонският професор Жидас Даскаловски вижда малко съветско въздействие в Северна Македония, само че „ е надалеч по-изразено в Сърбия, както и в други страни членки на НАТО и Европейски Съюз като Хърватия и България “. Той акцентира, че стратегическите ползи на Русия са свързани с енергийните коридори.

Деканът на Факултета по сигурност Никола Дуйовски е уверен, че Северна Македония ще получи дата за договаряния през октомври. Той регистрира, че без старт на договаряния страната не може да направи нищо: “В клопката сме на всекидневни политически престрелки сред СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Ако се стигне до отсрочване на датата [за договаряния с ЕС] обществото ще продължи да тъпче на място, другите ще отиват напред, а ние ще пропадаме. Но в този момент не е време да се размишлява за такива сюжети “, сподели Дуйовски. Той изрази очакване за повече вложения от германия и Франция в Северна Македония, наблягайки „ това са нашите стратегически сътрудници, а не Русия и Китай “. /БГНЕС
………………………….

Анализът е на организация МИА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР