Влиянието на мощната хранителна индустрия трябва да бъде ограничено по

...
Влиянието на мощната хранителна индустрия трябва да бъде ограничено по
Коментари Харесай

Настояват за борба срещу хранителните корпорации за справяне с недохранването и затлъстяването

Влиянието на мощната хранителна промишленост би трябвало да бъде лимитирано по света, в случай че проблемите със затлъстяването, недохранването и климатичните промени би трябвало да бъдат позволени дейно, демонстрира нов отчет, представен от английския в. " Гардиън ".

Свръхконсумацията на нездравословна храна и неналичието на задоволително храна са двете страни на монетата на недохранването , показва експертна комисия, събрана от здравното списание Lancet. Третият главен световен проблем е обвързван - климатичните промени, които се утежняват от производството на храни, отпадъците и превоза .

Комисията акцентира, че политическите водачи и гражданското общество би трябвало да засилят битката с комерсиалните ползи и лобирането на хранителната промишленост . Тя прикани за контракт на Организация на обединените нации по линия на Рамковата спогодба за надзор на тютюна, с цел да се поддържат страните в правенето на устойчиви и здравословни политики във връзка с храните. Както Рамковата спогодба за надзор на тютюна го прави с тютюневата промишленост, препоръчаният контракт ще забрани на фирмите за храни и питиета да вземат участие в полемиките.

Комисията също по този начин е предложила премахването на дотации за земеделие и превоз, които способстват за неприятното хранене и здраве . Тя е предложила фонд в размер на 1 милиарда $ за цивилен организации, които желаят да се изправят против хранителната промишленост и да оказват напън за налагане на налози върху захарта и други ограничения за възстановяване на диетата и битката със затлъстяването.

Експертите цитираха работата на мексиканската неправителствена организация El Poder Del Consumidor, която сполучливо се е борила за налози върху безалкохолните питиета.

Индустрията за храни и питиета има голяма мощност и пари, с цел да упражни напън върху държавните управления, споделя Тим Лобщайн от Световната федерация по затлъстяването, един от участниците в експертната комисия. В Конгреса на Съединени американски щати, уточни той, има 294 лобисти от компании за храни и питиета, повече в сравнение с от тютюнените или алкохолните промишлености.

" От тях две трети са някогашни чиновници на Конгреса, тъй че те знаят какво вършат. Това равнище на лобиране е отдадено на запазването на статуквото. Това е огромна спънка за смяната и би трябвало да бъде оспорена ", посочи той.

В Съединени американски щати и Австралия натискът на хранителната промишленост съумя да задържи устойчивостта отвън националните диетични насоки , акцентират от комисията. В Съединени американски щати дотациите за изкопаеми горива поддържат цените на петрола изкуствено ниски, като предизвикват потреблението на коли вместо колела, вървене или публичен превоз.

Никоя страна не е съумяла да възпре и обърне епидемията си от затлъстяване, показаха специалистите, които настояват, че е належащо по-масово нахлуване.

Проф. Бойд Суинбърн от Университета в Окланд, съпредседател на комисията, разяснява: " Досега недохранването и затлъстяването се преглеждат като полярни противоположности на прекомерно малко или прекомерно малко калории. В реалност и двете са движени от същите нездравословни, несправедливи хранителни системи, подкрепени от една и съща политическа спестовност, която е съсредоточена само върху икономическия напредък и подценява негативните резултати за здравето и справедливостта. Климатичните промени имат същата история на облаги и власт, пренебрегвайки екологичните вреди, породени от актуалните хранителни системи, превоза, градоустройството и потреблението на земята. "

Повтаряйки " планетарната здравословна диета ", стартирана от комисия, свикана от Lancet и неправителствената организация Eat Forum, комисията по затлъстяването съобщи, че може да има огромни изгоди за планетата, в случай че хората ядат по-малко алено месо.

Като образец за взаимосвързаността на затлъстяването, недохранването и климатичните промени, специалистите акцентираха, че намаляването на потреблението на алено месо посредством налози, пренасочване на дотации, здравно и екологично етикетиране и обществен маркетинг ще докара до по-здравословно хранене, попречване на рак и затлъстяване, повече земя за дейно, стабилно земеделие, благоприятни условия за понижаване на недохранването и понижаване на излъчванията на парникови газове от селското стопанство.

Устойчивото произвеждане на храни нараства, споделя Лобщайн. Промяната на практиките на огромните хранителни компании обаче няма да се случи бързо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР