Влиянието на изменението на климата става все по-очевидно по крайбрежието

...
Влиянието на изменението на климата става все по-очевидно по крайбрежието
Коментари Харесай

Солената вода бавно превзема някогашните земеделски земи по крайбрежието на Ел Салвадор

Влиянието на изменението на климата става все по-очевидно по крайбрежието на Салвадор, където солената вода постепенно завладява тогавашните аграрни земи.

Това оповестява Клаудия Залданя з а Voice of America (VOA) в своя репортаж от Джикилиско, Ел Салвадор.

Земята наподобява покрита със сняг, само че това е сол . На салвадорския полуостров Сан Хуан дел Гозо , покрай брега, съгласно локалните поданици солената вода непрекъснато навлиза в тази земя поради климатичните промени, споделя Залданя.

" Проблемът с тази земя е солта ”, споделя Хуан Видес , салвадорски фермер.

Хуан Видес е аграрни производител, който живее в региона от десетилетия. Той споделя, че към този момент повече от осем години не може да отглежда нищо на своя имот заради навлизането на солената вода.

" Ето за какво последния път, когато засадих, царевицата беше безусловно сготвена. Тя не покълна заради интензивността на солта, а я свари ", показва Видес, до момента в който фрагменти демонстрират, по какъв начин мъжът върви по неплодородната земя.

Тук солената морска вода е навлязла както в подпочвените пластове на крайбрежните региони, по този начин и се смесва със сладководните водоносни хоризонти. Някои специалисти по околната среда, като Рикардо Наваро, настояват, че обстановката се е влошила поради покачването на морското ниво, оповестява VOA.

" С повишението на морското ниво проникването на солена вода се е изместило по-навътре в сушата. Там, където преди хората са можели да изкопаят бунар и да си набират сладка вода, в този момент те могат да намерят единствено солена вода ", изяснява специалистът Рикардо Наваро .

" От всички кладенци , които фамилиите са имали, има единствено осем, които към момента могат да се употребяват от индивида. Водата в останалите кладенци е доста солена ", споделя Марта Алисия Ривера, гражданин на Салвадор .

В региона няма съоръжения за обезсоляване или други способи за възстановяване на качеството на водата. Жителите настояват, че нямат никаква държавна поддръжка, предава VOA.

Някои фермери търсят решение на казуса. Районът страда и от продължителна суша, тъй че Раул Вилялта в този момент засажда различни култури като кашу и сусам.

" Тук имаме царевична просвета, само че в това време имаме и агролесовъдска просвета. Сред царевицата засадихме кашу. Царевицата беше изгубена, само че реколтата от кашу остана. Кашуто е много стабилно на суша ", споделя фермерът Раул Вилялта .

Докато някои аграрни стопани сменят културите, други се пробват да се устоят от лов на риба, а някои отглеждат животни, като Видес.

Рикардо Наваро споделя, че има и способи да се противодейства на повишението на морското ниво.

" Бихме могли да внесем плодородна почва, с цел да изградим овощните градини на възвишения, тъй че да не бъдат изложени на въздействието на солената вода ", показва Наваро.

Чрез основаването на фамилни градини на издигнати терени земеделските стопани биха могли да продължат да създават храна за фамилиите и общностите си даже в изискванията на повишение на морското ниво и нахлуване на солена вода, предава VOA .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР