Влезе в сила временното примирие между Израел и Хамас“. От

...
Влезе в сила временното примирие между Израел и Хамас“. От
Коментари Харесай

Влезе в сила временното примирие между Израел и „Хамас“


Влезе в действие краткотрайното помирение сред Израел и „ Хамас “. От 07:00 ч. тази заран стартира четиридневното помирение сред Израел и палестинската ислямистка организация „ Хамас “, а
първата група от 13 израелски заложници
се чака бъде освободена по-късно денем, оповестиха катарските медиатори в договарянията, съобщи Ройтерс.

Международната общественост посрещна новината внимателно. Местни чиновници оповестиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди формалното начало на примирието. Освен това двете страни алармираха,
че паузата ще бъде краткотрайна.
Примирието, което стартира в 07:00 ч., планува изцяло преустановяване на огъня в северната и южната част на Газа, заяви катарското външно министерство.

В 16:00 ч. локално време (14:00 ч. по Гринуич) в палестинския анклав ще стартира да влиза спомагателна помощ, а първите заложници, измежду които и възрастни дами, ще бъдат освободени. Договореностите
плануват общият им брой през
четиридневното помирение да доближи 50, съобщи представител на катарското дипломатическо ведомство. Той добави, че Израел от своя страна се е съгласил да освободи палестински пандизчии.
„ Всички ние се надяваме, че това
помирение ще докара до опция да се стартира по-обхватна работа за реализиране на непрекъснат мир “, акцентира катарският представител.

Служител на американския Държавен департамент лимити контрактуваното прекъсване на огъня като „ насърчителен миг “, само че уточни, че работата по освобождението на всички заложници ще продължи.
„ Хамас “ удостовери в канала си в „ Телеграм “,
че бойците от групировката ще преустановят всички военни дейности.

По-късно обаче Абу Убайда, представител на въоръженото крило на „ Хамас “, прикани във видеообръщение за „ усилване на борбата с (Израел) по всички фронтове на съпротивата “ след края на примирието, в това число на окупирания от Израел Западен бряг.
Същевременно израелският министър
на отбраната Йоав Галант тази нощ заяви на конференция, че интензивните военни дейности в линията Газа ще продължат най-малко още два месеца след края на късото помирение.

По последни данни на палестинските управляващи броят на убитите от израелската войска в линията Газа към този момент е надхвърлил 14 800. Повечето от жертвите са дами, деца и младежи. Насилието на Западния бряг също не стихва, като нощес здравните управляващи в Рамала оповестиха, че израелски бойци са
простреляли 12-годишно дете в гърдите.
Израел стартира опустошителната си инвазия в Газа, откакто на 7 октомври въоръжени бойци от „ Хамас “ нахлуха през граничната ограда, убиха 1200 души и взеха към 240 заложници съгласно израелските данни, напомня Ройтерс.
„ Хората са изтощени и губят вяра в човечеството “,
съобщи ръководителят на Службата на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци Филип Лазарини след посещаване в Газа. По думите му в палестинския анклав царува „ неописуемо страдалчество “. „ Те се нуждаят от отдих, заслужават да спят, без да се опасяват дали ще преживеят нощта. Това е минимумът, който всеки би трябвало да може да получи “, добави Лазарини.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР