Властта я плаши: Зам.-омбудсманът обясни причината за оставката си. Зам.-омбудсманът Елена

...
Властта я плаши: Зам.-омбудсманът обясни причината за оставката си. Зам.-омбудсманът Елена
Коментари Харесай

Властта я плаши: Зам.-омбудсманът обясни причината за оставката си


Властта я плаши: Зам.-омбудсманът изясни повода за оставката си. Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова изясни повода за решението ѝ да подаде оставка тъкмо в навечерието на сформирането на длъжностен кабинет.
Според новите конституционни разпореждания
тя е измежду десетимата, които могат да станат евентуален длъжностен министър председател съгласно волята на президента.

Дългогодишната адвокатка и правозащитничка загатна косвено, че напуща точно поради тази алтернатива в главния закон, защото
не желае да става министър-председател.
„ Подадох оставка, тъй като не утвърждавам всяка една служба, която позволява политически ангажимент “, сподели зам.-омбудсманът пред bTV.

От институцията на омбудсмана оповестиха, че не са търсени от президентството, пък прецизира Българска национална телевизия по отношение на догатките, че тя може да е неговият фаворит.
По-рано президентът Румен Радев попита
за какво тъкмо най-необвързаната политически фигура от всички вероятни по „ домовата книга “, разказани в главния закон, е подала изненадващо оставка и направи намек за политически напън над нея. Той изрази паниката си по време на срещата с ПП-ДБ за втория мандат.
„ Тесният кръг от благоприятни условия за длъжностен
министър-председател се стесни още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и индиректно, и непосредствено близка с никоя политическа партия. Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? “, попита президентът.
„ И когато това беше оповестено в Народното събрание,
аз същински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а съгласно мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? С какви претекстове? Имало ли е напън и за какво не инициирахте чуване? “, добави още въпроси Радев и предсказа конституционна рецесия. От ПП-ДБ отвърнаха с рецензии, че не е редно президентът да предпоставя такава, а просто би трябвало да извърши наредбите. Лидерът на Демократична България Христо Иванов пък изясни, че желанието на болшинството е било да има специфичен закон за служебното държавно управление,
само че не са знаели, че ГЕРБ ще събори кабинета.
Заместничката на Диана Ковачева се отдръпна сутринта, а новината излезе на бял свят, откакто ръководителят на Народното събрание оповести освобождението ѝ при започване на пленарния ден. Премиерът в оставка Николай Денков призна пред медиите, че не е осведомен за повода и позволи, че този сюжет ще претърпи развиване.
Според последните промени в Конституцията
президентът може да избере единствено сред няколко разновидността за длъжностен министър председател всред ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, шефа на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, омбудсманът Диана Ковачева или неин заместител. Ковачева обаче беше определена след конкурс за българския арбитър в Европейския съд по правата на индивида
и следва да се закълне в средата на април.
Така, в навечерието на назначението на служебно държавно управление, претендентите за министър-председател понижиха с двама. В оставката на заместник-омбудсмана Маркова от Българска социалистическа партия пък заподозряха точно опцията тя да бъде посочена за длъжностен министър председател.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР