Властта взема крутни мерки срещу имитацията на млечните продукти. Специализирано

...
Властта взема крутни мерки срещу имитацията на млечните продукти. Специализирано
Коментари Харесай

Край на имитацията на млечни продукти! Специализирано звено ще проверява за наличието на растителни мазнини в сиренето и кашкавала

Властта взема крутни ограничения против имитацията на млечните артикули. Специализирано звено към Министерство на земеделието ще ревизира под лупа за съществуването на растителни мазнини в сиренето и кашкавала. То ще е без значение от Българската организация по сигурност на храните. Това разгласи на профилираното ревю по отглеждане на животни в Сливен земеделският министър Румен Порожанов и посочи, че е извънредно време да се приключи практиката с влагането на растителни мазнини в млечните артикули, съобщи марица.бг.

Той е безапелационен, че в мандрите повече няма да може да се прави по едно и също време сирене от мляко и палмово масло, както до момента. Причината е, че компаниите спекулираха, влагайки евтиния артикул, с цел да усилят облагите си. Резултатът е, че това девалвира цената на българските млечни творби на интернационалните пазари.

Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените артикули, като да вземем за пример розовото масло, както и птицевъдните ферми. Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат глобени и ще им бъдат съставяни актове.

Миналата седмица МЗХГ разгласява за публично разискване смяна в разпоредба, която не разрешава в едно и също млекопреработвателно дружество да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се показва, че компаниите би трябвало да изберат да работят единствено същински млечни артикули – с мляко или имитиращи – с растителни мазнини. Това провокира остра реакция измежду млекопреработвателите, които пророкуват банкрути, в случай че сходна разпоредба влезе в действие.

Част от млекопроизводителите нямат обикновено изкупуване на мляко поради това, че в доста от продуктите се влагат заместители, разяснява през вчерашния ден Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Той изясни, че няма по какъв начин в магазина да има сирене на цена под 8-9 лв. за кг и да е единствено от мляко. Той не изключи обаче и опцията в скъпите артикули също да има заместители. Зоров се възмути, че има хора, които вършат бизнес и пари единствено от имитациите. И те били с лобита освен у нас, само че и в Европейски Съюз.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР