Властите в Шри Ланка затвориха училищата и помолиха държавните служители

...
Властите в Шри Ланка затвориха училищата и помолиха държавните служители
Коментари Харесай

Шри Ланка осатна без гориво, училищата са затворени

Властите в Шри Ланка затвориха учебните заведения и помолиха държавните чиновници да не идват на работа в обезверен опит да се приготвят за острия дефицит на гориво, който се чака да продължи дни на фона на най-тежката икономическа рецесия в страната от десетилетия, заяви Асошиейтед прес.

Министерството на държавната администрация помоли държавните чиновници, като се изключи тези, които поддържат осъществяването на съществени услуги, през днешния ден да не идват на работа " предвид на сегашния дефицит на гориво и проблемите в транспортната мрежа " в цялата страна.

Държавните и частните учебни заведения също бяха затворени през днешния ден на фона на задълбочаващия се дефицит на гориво , като хиляди хора чакаха на опашки по бензиностанциите в цялата страна дни наред.

В момента Шри Ланка съвсем няма бензин и страната е изправена пред изострен дефицит и на други горива.

През последните месеци държавното управление се пробва да откри пари, с цел да заплати за вноса на гориво, газ и други артикули от първа нужда, защото островната страна в Индийския океан е на ръба на банкрута . Икономическите проблеми доведоха до политическа рецесия, държавното управление се сблъсква с широкомащабни митинги и безредици.

Властите оповестиха режим на тока в цялата страна до четири часа дневно, защото не могат да доставят задоволително гориво за електроцентралите.
Шри Ланка спря изплащането на към 7 милиарда $ задгранични заеми, дължими тази година, от общо 25 милиарда $, които би трябвало да бъдат изплатени до 2026 година Общият външен дълг на страната е 51 милиарда $. Министерството на финансите твърди, че сега страната разполага единствено с 25 млн. $ валутни запаси, които би могла да употребява, показва Ройтерс.

Новият министър председател на Шри Ланка Ранил Викремесингхе през днешния ден назначи девет нови членове на кабинета си, в това число на опазването на здравето, търговията и туризма. Но основният пост на министър на финансите остава към момента свободен и най-вероятно с тези отговорности ще се захване самият министър председател. 

Кризата с горивата визира всички – да вземем за пример цените на бутилка газ за готвене скочиха до 5000 рупии (14 долара) от 2675 рупии през април.
Има опасения, че през идващите няколко месеца инфлацията може да нарасне до 40 %.

Междувременно Г-7  заяви, че поддържа напъните за облекчение на дълга на Шри Ланка, споделиха през вчерашния ден финансовите министри на страните от групата в проектокомюнике от срещата си в Германия,  след като Шри Ланка не изплати в точния момент дължимите вноските по държавния си дълг.

Ръководителят на централната банка П. Нандалал Веерасингхе съобщи, че проектите за преструктуриране на дълга са съвсем финализирани и той ще скоро ще внесе предложение в кабинета.

" Ние сме в предпазен дефолт ", сподели той. " Нашата позиция е доста ясна -  докато няма преструктуриране на дълга, не можем да плащаме ", акцентира централният банкер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР