Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да

...
Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да
Коментари Харесай

8 месеца за сърбите в Косово да сменят паспортите, ще пътуват в ЕС без виза

Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да сменят паспортите си, издадени от Сърбия, с тези, издадени от Косово, с цел да могат да пътуват до Европейския съюз без виза, заяви Хина.

Европейският парламент утвърди съглашението ЕС-Косово за либерализиране на визовия режим. Така на жителите на Косово ще бъде позволено да пътуват до Европейски Съюз, а на жителите на Европейски Съюз – да отидат в Косово, без да желаят виза, и да останат до 90 дни.

Вицепремиерът Бесник Бислими съобщи, че всички притежатели на паспорти, издадени от Сърбия, имат осем месеца, с цел да аплайват за паспорти, издадени от Косово.
„ Белград не е в Косово.
Надявам се, че всеки, който има паспорт, публикуван в Белград, ще употребява този интервал от осем месеца, с цел да го смени “, сподели той.

Бислими съобщи, че държавното управление на Косово ще направи всичко допустимо да форсира този развой, тъй че всички жители на Косово да „ имат легален и годен паспорт “ до 1 януари 2024 година

Авторът на съглашението за либерализиране на визовия режим, холандският народен представител Тийс Ройтен, съобщи, че Косово е последната страна от Западните Балкани, която се е включила към безвизовия режим.

На въпрос дали косовските сърби, които имат паспорти, издадени от Сърбия, която също е обхваната от либерализацията на визовия режим,
могат да пътуват свободно до Европейски Съюз с тези документи
след приемането на Споразумението за либерализиране на визовия режим сред Европейски Съюз и Косово, той сподели, че не могат.

Сърбия не признава независимостта на Косово, нейна някогашна провинция, и я счита за част от личната си територия.

Освобождаването от визи ще влезе в действие след въвеждането на Системата на Европейски Съюз за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и не по-късно от 1 януари 2024 година

В същото време специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че чака съответно предложение от Косово за Съюза на сръбските общини (ССО) до 2 май, когато се чака водачите на Косово и Сърбия да се срещнат в Брюксел.

В изявлението си за „ Гласът на Америка “
Ескобар сподели още, че е маркиран прогрес по въпроса
за ССО, както и „ изключителна еволюция на позицията на държавното управление в Косово “ за приемането на това законово обвързване, най-много от страна на министър-председателя на страната Албин Курти.

„ Това е съществуващо обвързване на база на съглашението в Брюксел (постигнато сред Сърбия и Косово през 2013 г.) и беше доста мъчно за това държавно управление (настоящото държавно управление на Албин Курти) и партиите да го одобряват като наложително. Но в този момент го считат за обвързване, съгласили са се с него и са декларирали обществено какви би трябвало да са рамката и характерностите на Съюза. И ние сме съгласни с тези характерности “, съобщи Ескобар.

Брюкселското съглашение, подписано преди 10 години, съдържа 15 точки, като първите шест се отнасят до Съюза на сръбските общини, който към момента не е формиран и за чието образуване не престават да се водят договаряния сред двете страни. Съюзът би трябвало да
включва общините в Косово с най-вече сръбско население,
да има личен бюджет и отговорности в региона на образованието, опазването на здравето и обществената отбрана, градското и селско обмисляне и икономическото развиване.

Ескобар добави, че поради обстоятелството, че задължението за образуване на ССО е съществуващо, Съюз на сръбските общини би трябвало да бъде основан, без значение кой е на власт.

По думите на Ескобар постигнатата в Охрид договореност е „ изключителна “ и в случай че бъде изпълнена, както би трябвало, би довела до
„ нова ера в мирните връзки сред Косово и Сърбия “
и би отворила път на тяхното евроатлантическо бъдеще.

На последната среща на високо равнище по разговора Косово-Сърбия на 18 март в Охрид двете страни реализираха съглашение за осъществяване на европейския проект за нормализиране на връзките Белград-Прищина. Последва среща на техническо равнище на основните договарящи за и Косово Петър Петкович и Бесник Бислими в Брюксел, на която стартира работа по договореностите, реализирани на срещата в Охрид.

В неделя  в Северно Косово се чакат изключителни избори в четири общини с преобладаващо сръбско население,  които евентуално ще изострят така и така напрегнатата конюнктура в тази част на  Косово, където в последно време имаше грабежи, стрелба  по сръбски поданици, похищения против църкви.

Изборите в четири общини в северната част на Косово, където живеят най-вече сърби, бяха планувани за 23 април, защото сърбите напуснаха  косовските институции като администрация, полиция и правосъдна власт  поради неспазването на Брюкселското съглашение от страна на Прищина и
навлизането на специфични елементи на косовската полиция
в северната част на някогашната сръбска провинция. Представителите на сърбите в страната оповестиха, че няма да вземат участие в изборите, до момента в който не бъде образуван Съюз на сръбските общини и до момента в който специфичните елементи на косовската полиция не се изтеглят от Северно Косово.

Извънредните избори за кметове на четирите общини, както и за общинските препоръки на Звечан и Лепосавич, бяха планувани в началото за 18 декември, а по-късно президентът Вьоса Османи дефинира 23 април 2023 година като дата за произвеждането им.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР