Властите в Ирландия все още не са уведомили Параходство Български

...
Властите в Ирландия все още не са уведомили Параходство Български
Коментари Харесай

Корабът Верила е превозвал наркотици за поне 20 млн. евро, пишат ирландски медии

Властите в Ирландия към момента не са уведомили Параходство " Български морски флот " за задържането на кораба " Верила " по съмнение за трафик на опиати.

Плавателният съд е в ирландското пристанище " Шанън Фойнс " от вторник вечерта. По неофициална информация на борда му са открити над 300 кг кокаин.

Екипажът е 18-членен: 17 българи и един украинец.

Корабът е трябвало да придвижва зърно от Канада до Ирландия. Според единия от уеб страниците за морска навигация обаче първо корабът " Верила " е отплавал от Бразилия.

Голямо количество кокаин на стойност най-малко 20 милиона евро е открит в товарен транспортен съд на пристанище " Шанън Фойнс " в ирландския град Лимерик, оповестява изданието " Айриш таймс ". Операцията е против записания във Валета, Малта транспортен съд " Верила ". Сайтът " Маритайм екзекютив " прецизира, че той е благосъстоятелност на Български морски флот.

Представители на ирландската полиция и данъчната работа са претърсили кораба във вторник вечерта, откакто дебаркирал на пристанището в 10:30 ч. същия ден. Според ираландския вестник при интервенцията са открити сред 300 и 500 кг кокаин на борда на кораба. Базирайки се на данни на полицията, съгласно които кг от опиата се продава за 70 хиляди евро, изданието пресмята, че цената на товара е сред 30 и 35 милиона евро, като след разпространяване от дилърите цената на пратката може да доближи даже до 60 и 100 милиона евро. Предстои експертиза, само че се допуска, че опиатите евентуално са с висока непорочност и че трафикантите възнамерявали да прибавят примеси към тях.

Наркотиците били в пакетите, като всеки един бил опакован със избавителни жилетки, с цел да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в избран миг, с цел да бъде спретнат от по-малка лодка, идваща от брега. Официално 20-тонният транспортен съд е трябвало да транспортира зърно. Той отплавал от пристанище в Канада на 9 декември, преди да дойде в Ирландия.

Специалната интервенция по случая продължава. Тече инспекция по съмнение за трафик на опиати.
През септември ирландските управляващи заловиха 2000 кг кокаин на стойност 157 милиона евро - най-голямото задържане на опиати в историята на страната. Те са открити на борда на товарния транспортен съд " Матю ".

Местното издание " Лимерик пост " цитира самостоятелния консултант Емет О`Браян, съгласно който държавното управление знае още от 2018 година, че устието от Кери до Лимерик е безусловно залято от кокаин, само че до момента са пренебрегвали нееднократните предизвестия. Изданието не е разкрило за коментар министърът на правораздаването.

Все още няма връзка с екипажа на кораба " Верила ", който е арестуван в ирландско пристанище. Това заяви за Българска национална телевизия шефът на БМФ капитан Александър Калчев.

" До момента нямаме публична информация от управляващите в Ирландия. Това, което научаваме, е от нашия сътрудник, който също не е осведомен в елементи със обстановката, той просто е очевидец и от медиите. Доколкото съм осведомен, тече интервенция по претършуване на кораба по съмнение за трафик на опиати, в който са забъркани членове на екипажа. Аз персонално се надявам отговорните лица да бъдат разкрити оптимално бързо и да понесан цялата суровост на закона ", разяснява к.д.п. Александър Калчев – изп. шеф на Параходство “Български морски флот ”.

Вижте директното включване на Деян Михайлов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР