Властите в Иран обявиха, че разследването на смъртта в ареста

...
Властите в Иран обявиха, че разследването на смъртта в ареста
Коментари Харесай

Иран: Момичето е починало от болест, не са го пребили

Властите в Иран оповестиха, че следствието на гибелта в ареста на Махса Амини е открило, че тя е изгубила живота си от болест.

22-годишната Амини умря на 16 септември, три дни откакто изпадна в кома, откакто беше задържана в Техеран от нравствената полиция за хипотетично нарушение на строгите правила за обличане на дамите в ислямската република.

Гневът от гибелта ѝ провокира най-голямата вълна от митинги в Иран от съвсем три години насам и репресии, при които починаха десетки протестиращи.

Въпреки използването на смъртоносна мощ от страна на силите за сигурност, митингите, водени от дами, не престават към този момент 21 следващи нощи.

Иранската организация за правосъдна медицина разгласи през днешния ден, че " гибелта на Махса Амини не е породена от удари по главата и жизненоважните органи и крака на тялото ".

Смъртта на Амини, чието кюрдско първо име е Джина, е обвързвана с " интервенция на мозъчен израстък на осемгодишна възраст ", гласи заключението на проверяващите.

Хората обаче не имат вяра. Роднини на момичето са безапелационни, че са видели следите от удари.

Опечалените родители на Амини подадоха тъжба против забърканите чиновници, а един от братовчедите ѝ, живеещ в Ирак, съобщи пред Агенция Франс Прес, че тя е умряла от " мощен удар в главата ".

Други млади девойки изгубиха живота си по време на митингите, като " Амнести Интернешънъл " показва, че с цел да " се освободят от отговорност за гибелта им ", управляващите принуждават фамилиите им да вършат самопризнания по малкия екран.

Майката на 16-годишната Ника Шахкарами, която умря, откакто изчезна на 20 септември, настоя в четвъртък, че тя е била убита от страната, откакто се е включила към митинг против хиджаба в Техеран. Насрин Шахкарами също по този начин упрекна управляващите, че са я заплашвали да направи принудително самопризнание за гибелта на щерка си Ника.

" Сама видях тялото на щерка си... Задната част на главата ѝ показваше, че е претърпяла доста тежък удар, защото черепът ѝ беше пропаднал. Така е била убита ", споделя тя във видеоклип, оповестен в интернет от финансираната от Съединени американски щати персийска радиостанция " Радио Фарда ", основана в Прага.

Властите отхвърлят и известията, че силите за сигурност са умъртвили друга тийнейджърка - Сарина Есмайлазадех, по време на протест в Карадж, западно от Техеран. Според прокурора, управляващ следствието, момичето се е " самоубило ".

В рамките на засилващите се репресии Иран блокира достъпа до обществените мрежи.

Протестиращите търсят способи да не бъдат разкрити, като ученички крият или размазват багра по лицата си, до момента в който крещят " Смърт на диктатора " и повреждат изображения на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей. Хората също скандират от прозорците на жилищата си под прикритието на нощта протестния девиз " Жена, живот, независимост ".

Друга форма на митинг се появи в петък сутринта - фонтани в Техеран като че ли се обливат в кръв, откакто художник оцвети водата им в алено.

Уличното принуждение в Иран, наречено от управляващите " протести ", докара до десетки смъртни случаи - най-вече на протестиращи, само че и на членове на силите за сигурност.

Базираната в Осло група " Ирански права на индивида " твърди, че до момента са убити минимум 92 протестиращи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР