Владислав Горанов © Цветелина Белутова Министерството на финансите ще работи

...
Владислав Горанов © Цветелина Белутова Министерството на финансите ще работи
Коментари Харесай

Финансовото министерство ще създаде платформа за диалог с финтех сектора

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова Министерството на финансите ще работи за основаването на работна рамка за правила и политики за поддръжка на развиването на финтех бранша и създаването на финансови артикули и решения. Като първа стъпка в тази посока ведомството ще подкрепи основаването и ще взе участие в ръководството на така наречен регулаторен пясъчник (regulatory sandbox) - диалогично развойна платформа Sofia RegTech Sandbox. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов при откриването на проведената от " Капитал " конференция Annual FinTech&InsureTech Summit.

" Българската финтех промишленост се подрежда измежду водещите в Европа. Голямо предизвикателство пред този бизнес обаче е връзката сред институциите, регулаторите и пазарните участници - липсват ясни регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима за даване на нововъведения и приемането на софтуерни решения във финансовия бранш ", уточни Горанов. По думите му това е разпознато като предизвикателство и на европейско равнище, като в края на 2019 година финансовите министри на страните от Европейски Съюз са се обединили към това, че са нужни ограничения за поощряване на нововъведенията, технологиите и дигитализацията във финансовия бранш.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Що е то

Т.нар. sandbox съставляват тип тестова регулаторна среда, която разрешава на започващите компании от финтех бранша и други иноватори да тестват нови бизнес модели, които не са обхванати от съществуващите нормативни рамки и не са под надзора на регулаторите. Целта е динамичният напредък на най-иновативните компании да се приспособява към регулаторна среда по метод, който не задушава финтех сдруженията с правила, само че в същото време и не понижава отбраната на потребителите.

От финансовото министерство показват, че Sofia RegTech Sandbox ще е първият в района и ще разреши на световни компании да тестват своите артикули и услуги в сигурна регулаторна среда. " От своя страна, институциите ще имат по-добра изясненост какви регулаторни рамки ще са подобаващи за бранша на нововъведенията чрез този отворен разговор с бизнеса ", допълват от ведомството. Платформата ще бъде регулаторно-технологичен конгрес за обмяна на хрумвания, осъществяване на разбори и осъществяване на полемики в региона на финансовите технологии.

Съществен запас

По данни на центъра за микрофинансиране CGAP в международен мащаб все още съществуват над 50 сходни регулаторни " пясъчници ", като към пролетта на предходната година още към 20 страни са обмисляли основаването на такива. В Европейски Съюз сходни платформи са основани във Англия, Дания, Холандия, Литва и Полша.

Според изследване на организацията и Световната банка построяването на регулаторен " пясъчник " може да коства сред 25 хиляди и 1 млн. $, а ръководството й може да изисква и забележителен човешки запас - в някои случаи до 25 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР