България се оказа сред страните в Европа с най-малко случаи

...
България се оказа сред страните в Европа с най-малко случаи
Коментари Харесай

България е сред последните в Европа по измами в Revolut: Кои са най-често срещаните?

България се оказа измежду страните в Европа с минимум случаи на измами през Revolut. Тя се класира на 29-то място по брой жертви на машинация на хиляда клиенти.

Това излиза наяве от първия Доклад за финансовите закононарушения и сигурността на потребителите на компанията, който тя разгласява през днешния ден. Той идва на фона на все по-динамичния и комплициран пейзаж на злоупотреби, като в него са обрисувани водещите трендове за 2023 година и данни за най-срещаните типове измами.

Значението на тематиката се акцентира от данните на GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report), съгласно които опасността от измами се задълбочава. През 2022 година те са предизвикали загуби на жителите в размер на над 1 трилион $ в международен мащаб. Данните на Revolut демонстрират, че това събитие продължава да нараства и през 2023 година

Измамният пейзаж претърпява обилни промени, като се отличава с подсилване на техниките за измами, целящи да извлекат поверителни данни за сметки и персонална информация за финансова полза.

Финансовите нарушители усилиха напъните си посредством потребление на комплицирани тактики като лъжливи уеб страници, удължени платежни вериги и офанзиви посредством обществено инженерство, с цел да примамят жертви “, показват от Revolut.
Видовете измами
В отчета се прави разграничаване сред „ неупълномощената машинация “, при която нарушителят прониква в сметката на жертвата без нейното позволение и „ упълномощената машинация “ – лъжливи практики, които убеждават жертвата да разреши осъществяването на заплащане. Социалното инженерство продължава да бъде забележителен фактор и при двата типа злоупотреби, само че има по-силно влияние, когато се употребява за „ упълномощена машинация “.

Сред най-честите „ упълномощени измами “ в Revolut са:
Измами с работа: нарастват с над 1200% през 2023 година и таргетират младежи, търсещи работа.Инвестиционни измами: нарастват с 142% през предходната година. Повечето от тези измами оферират Bitcoin или други капиталови благоприятни условия, свързани с криптовалути.Измами с покупки: остават най-популярният тип измами във всички страни, като съставляват 63% от всички докладвани измами през 2023 година, само че са по-малко от 15% от цялата стойност на загубите.
В България най-често срещаните измами са тези, свързани с наем на парцели.

У нас финансовото приложение се употребява от към 780 000 души, съгласно настоящите данни на компанията. За съпоставяне, преди половина година се съобщаваше за 670 000.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР