Владимир Зеленски обяви свикването на преговорите между страните, участващи в

...
Владимир Зеленски обяви свикването на преговорите между страните, участващи в
Коментари Харесай

Зеленски изнудва Запада с “мръсна бомба”

Владимир Зеленски разгласи свикването на договарянията сред страните, участващи в Будапещенския меморандум. И заплаши, че в случай че такива договаряния не се проведат или не донесат гаранции за сигурност на Украйна, Киев ще преразгледа своя неядрен статут. Как би трябвало да реагираме на тази опасност? Наистина ли Украйна разполага с запаси за основаване на нуклеарни оръжия?

На Мюнхенската конференция по сигурността президентът на Украйна съобщи, че е упълномощил на външното министерство да свика среща на високо ниво на страните, участващи в Будапещенския меморандум (Украйна, Русия, Съединени американски щати, Франция и Великобритания). „ Ако това не се реализира или не дават гаранции за сигурност на Украйна, той ще бъде приет от Киев за недействителен дружно с клаузите, подписани през 1994 година “, предизвести Владимир Зеленски.

По-късно министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба сподели също, че след консултациите на страните, които са гаранти на меморандума, би трябвало да се появят съответни решения по отношение на гаранциите за сигурност за Украйна и Киев чака Русия да удостовери присъединяване си в договарянията.

Украйна, Русия, Съединени американски щати, Франция и Англия подписаха Будапещенския меморандум през 1994 година Според документа Киев се причислява към Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия и отстрани нуклеарния си капацитет. Москва, Вашингтон и Лондон от своя страна подсигуряваха неговата сигурност.

В Германия, която интензивно взе участие в актуалната рецесия, реагираха по необикновен метод на предлагането на Зеленски. Посланикът на Германия в Украйна Анка Фелдхузен призна, че форматът на Будапещенския меморандум не допуска правни отговорности по интернационалното право, само че „ в този момент би трябвало да опитаме всичко, с цел да избегнем война “.

Заместник-директорът на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Жарихин предвижда следствията от отдръпването на Киев от Будапещенския меморандум. Според него Украйна може да се опита да сътвори " мръсна бомба ", употребявайки уран и отработено нуклеарно гориво от електроцентрали. Според специалиста обаче в този случай „ Русия и Съединени американски щати ще ударят управляващите в Киев със страшна мощ “.

Нека прибавим, че „ мръсната бомба “ е релативно елементарна неядрена технология с радиоактивни детайли. Отдалеч е сходно на химическото оръжие, защото замърсява територията за дълго време, а не я удря мощно и по едно и също време, както се случва при атомната детонация. Украйна има капацитет да сътвори такива оръжия.

„ Изявлението на Зеленски по отношение на Будапещенския меморандум е дипломатически и терористичен активизъм, който е нужен, с цел да бъде в светлината на прожекторите “, споделя Жарихин. На въпроса дали е вероятен подобен сюжет, при който у Украйна може да се появи нуклеарно оръжие специалистът дава отговор: “Никой няма да им разреши да го направят”.

Междувременно това надалеч не е първият път, в който в Киев се повдига въпросът за преразглеждане на нейния неядрения статут. Така през декември 2021 година някогашният началник на СБУ Игор Смешко разгласи нуждата от тактически нуклеарни оръжия, с цел да „ се завоюва войната “ с Русия.

През октомври заместник-постоянният представител на страната в Организация на обединените нации Юрий Витренко съобщи, че Украйна се стреми да размени Будапещенския меморандум с друго интернационално съглашение с гаранции за сигурност. Тогава той упрекна Русия за нарушение на меморандума по време на събитията от 2014 година, което Москва неведнъж отхвърля.

През август Украйна заплаши да върне нуклеарния си капацитет, в случай че не бъдат изпълнени изискванията на Будапещенския меморандум. В същото време някогашният народен представител на Радата Олена Бондаренко назова безядрен статут гаранция за съществуването на Украйна. Ръководителят на фракцията „ Слуга на народа “ в Радата Дейвид Арахамия обаче твърди, че Украйна е можела да „ изнудва целия свят “, в случай че не се беше отказала от нуклеарните оръжия през 90-те години. През април украинският дипломат в Германия Андрей Мелник свърза въпроса за нуклеарния статут на Украйна с влизането на страната в НАТО.

В момента в Украйна работят четири атомни електроцентрали с 15 руски реактора ВВЕР-440 и ВВЕР-1000 с обща мощ над 13,8 гигавата. В страната има и няколко залежи на уранова руда, които отчасти покриват потребностите на украинските атомни електроцентрали от уран.

„ Спомняме си под какъв напън Киев се раздели с нуклеарни оръжия - освен стратегически, ключовете към които в действителност бяха в Москва, само че и тактически нуклеарни оръжия. Украйна беше принудена да се откаже от третия по величина нуклеарен капацитет в света, защото беше застрашена от икономическа и политическа изолираност и наказания. Вярвам, че сходни ограничавания могат да я застрашат даже и в този момент “, разяснява Андрей Золотарьов, началник на украинския изчерпателен център „ Трети бранш “.

„ С изказването си Зеленски изложи сътрудниците си от европейски страни и Съединените щати. Ясно е, че в този момент, когато приказват с Иран или Северна Корея, всички се базират на опита на Украйна “, счита политологът.

Според него Украйна има способността да основава нуклеарни оръжия. „ Но това е на доктрина. Всъщност страната няма нито средства, нито задоволителен теоретичен капацитет, с цел да сътвори такива оръжия за относително къс интервал от време. Това изисква години и колосални средства, каквито Украйна също няма “, сподели той.

Киев може да се сблъска с някои проблеми. „ Може би това беше едно от най-силните изяви на Зеленски и може да му завоюва някои политически точки. Но в случай че погледнете съществено обстановката, в която се намира Украйна, тогава президентът би трябвало да мисли повече за следствията “, предвижда Золотарьов, който счита, че президентът Зеленски няма да бъде чут от груповия Запад.

„ Речта на Зеленски направи усещане, само че това, на което той разчита, няма да получи: нито облекчение на дълга, нито военна помощ, нито вложения. Очевидно е, че Западът гледа на Украйна като на инструмент, разменна монета или дива свиня, с която можете да примамите съветската мечка от бърлогата “, заключи Золотарьов.

Подобна позиция споделя и шефът на Киевския център за политически проучвания и конфликтология Михаил Погребински. „ Изявлението на Зеленски е безконтролно и нереалистично. Теоретично е допустимо да се основат нуклеарни оръжия: прочут интелектуален капацитет към момента е непокътнат в Украйна. Но това изисква доста пари, каквито Киев няма. Украйна очевидно чака да получи финансиране от Запада, само че това в никакъв случай няма да се случи. Следователно това изказване не наподобява сериозно”, сподели той.

Според политолога Зеленски изнудва Запада. „ В същото време, в обстановка, в която президентът на Украйна не управлява забележителна част от силовия запас в страната, самата концепция, че такава неприятно проведена държавност може да има нуклеарни оръжия, е изцяло неприемлива за всички страни: както Запад и Русия “, уверен е източникът. „ Ако някой в Украйна стартира да основава нуклеарни оръжия, никой няма да му разреши да го довърши. Да не приказваме за обстоятелството, че нито материалните, нито техническите благоприятни условия биха били задоволителни за това “, добави специалистът.

„ Що се отнася до самото изказване, то беше направено на фона на истеричното искане на Зеленски да дават пари на Киев без никакви условия, както и на обвиняванията от Запада в ескалация на обстановката, заради което Украйна е претърпяла стопански загуби “, изясни Погребински. “Това е осъществяване на изплашен човек, общо взето може да се разбере. От една страна, Зеленски е заставен да бъде авангардът на битката и сдържането на Русия, а въпреки това, те няма да го пазят. Следователно той има съображение да приказва със Запада в този дух”, заключва специалистът.

Според анализатора Зеленски има прелестна опция да се отърве от опасността от война, която ще приключи зле и за него. „ За това той би трябвало да седне на масата за договаряния с представителите на Донбас. Но имам вяра, че американците изрично му не разрешиха да подхваща такава стъпка, заплашвайки да спрат финансирането. Така той се оказва в мъчно състояние. Ако се отнасях към него по друг метод, можех даже да му съчувствам “, обобщава Погребински.

Ръководителят на Фондация “Украинска политика” Константин Бондаренко също слага под подозрение сериозността на изказванията на украинския президент. „ Будапещенският меморандум самичък по себе си не е самостоятелен документ. От правна позиция това е слаб интернационален акт, който дублира други документи. По-специално Лисабонския протокол и Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия (ДНЯО), към които Украйна се причислява при започване на 90-те години “, изясни той.

„ С други думи, има интернационалните контракти, от които Украйна надали ще може да се отдръпна от през днешния ден. И може да заявява желанието си да сътвори нуклеарни оръжия единствено на декларативно равнище “, добави специалистът. “Никой няма да повери нуклеарни оръжия на Киев, никой няма да сложи нуклеарни бойни глави и нуклеарен капацитет на територията на Украйна. На първо място, тъй като Съединени американски щати и Англия които в този момент интензивно поддържат страната, също са обвързани с изискванията на ДНЯО”, добавя той.

Бондаренко счита, че основаването на нуклеарна бомба в Украйна е невероятно. „ Много конвенции допускат, че Киев няма късмет да влезе в клуба на нуклеарните страни. Украйна даже в никакъв случай не е разполагала със личен нуклеарен капацитет. Бойните глави, които бяха сложени на територията на Украинската ССР, принадлежаха на Москва и бяха следени от Москва. Украйна беше единствено място за разполагане на бойни глави “, заключва политологът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР