Владимир Путин приема във вторник ръководителя на американската дипломация Майк

...
Владимир Путин приема във вторник ръководителя на американската дипломация Майк
Коментари Харесай

САЩ и Русия и петте ябълки на раздора в новата студена война

Владимир Путин приема във вторник ръководителя на американската дипломация Майк Помпео, с цел да се опита да " стабилизира " доста сложните връзки сред съперничещите си сили, в атмосфера на повишаване на напрежението сред Съединени американски щати и Иран.

Венецуела, Иран, Украйна, разоръжаване... Ябълки на раздора не липсват и точно на миниран терен Майк Помпео ще би трябвало да изиграе номера на еквилибриста сред желязната си неотстъпчивост и желанието за доближаване на шефа си Доналд Тръмп, освободен от тежестта на към този момент завършилото следствие на прокурор Мълър. Това написа в собствен материал френският районен ежедневник Ouest-France. Ето пет тематики, които поддържат климата на новата студена война сред двете страни:

Иран

Руският външен министър Сергей Лавров даде обещание " прям " диалог с американския си сътрудник по иранския нуклеарен въпрос. Безспорно едно от най-старите напрежения сред двете страни, тази рецесия беше затихнала с подписването през 2015 година на съглашението с Техеран за нуклеарната му стратегия. Тя се върна на напред във времето преди една година, когато Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати напущат пакта. Решението му да наложи тежки наказания на Иран е навредило на стопанската система на страната, в това число и на петролния бранш и на задграничните компании, които търгуват с Ислямската република.

Русия, както и европейците и Китай, желае да резервира съглашението, само че в лицето на твърдостта на Съединени американски щати Техеран спря да извършва някои от своите задължения. Към това се прибавя и страхът от военна ескалация, като Вашингтон упреква Техеран в подготовката на " идни " офанзиви против американските ползи в Близкия изток. Съединените щати са разположили боен транспортен съд и ракетна батерия Пейтриът в залива, където към този момент има самолетоносач и бомбардировачи B-52. Преди дни няколко кораба са били обект на загадъчен " бойкот " по крайбрежието на ОАЕ, съгласно Рияд и Абу Даби, което води до възходящо напрежение в Персийския залив.

Венецуела

През последните седмици Русия и Съединените щати си размениха взаимни обвинявания в интервенция във Венецуела. Москва е главен съдружник на президента Николас Мадуро, до момента в който Вашингтон поддържа опозиционния водач Хуан Гуайдо. Русия разкритикува " безотговорната " поддръжка на Съединените щати за това, което счита за несполучлив прелом против Мадуро. Майк Помпео сподели, че Мадуро е " тиранин ", че е подготвен да напусне страната, само че поддръжката на Русия го е разубедила.

Северна Корея

Миналия месец водачът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин за първия им диалог на четири очи. Срещата във Владивосток имаше за цел да се опълчи на въздействието на Съединените щати и да ускори ролята на Москва на Корейския полуостров, след неуспеха на предходните договаряния сред Ким и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Пхенян настоя ядосано, че Майк Помпео би трябвало да бъде държан настрани от по-нататъшни полемики.

Намеса в изборите

Докладът на специфичния прокурор на Съединени американски щати Робърт Мълър не откри никакви доказателства за каквито и да било връзки сред Русия и обкръжението на Доналд Тръмп през 2016 година, само че заключава, че " Русия се е намесила в президентските избори през 2016 година по последователен метод ". Майк Помпео даде обещание " твърди ограничения " против тези " нездравословни действия " на Москва и изясни, че чака същия тип незаконни съветски действия и през 2020 година. Кремъл постоянно е отричал всякаква интервенция, приписвайки тези обвинявания на сметката на вътрешнополитическите битки във Вашингтон.

Санкции и пандизчии

Съединените щати продължиха да ускоряват глобите си против Русия през последните години, дружно със Запада по украинския въпрос, само че също и едностранно. Климатът на новата студена война се подхранва от няколко големи шпионски афери: Москва осъжда ориста на Мария Бутина, единствената рускиня задържана и наказана по следствие на съветската интервенция в американската политика.

Обвинена, че е съветски сътрудник в Съединените щати, тя е наказана на 18 месеца затвор. Руският президент Владимир Путин дефинира присъдата като " случайна ", като съобщи, че не схваща за какво е била наказана. Междувременно американецът с английско поданство Пол Уилън е арестуван краткотрайно в Русия, където е упрекнат в шпионаж. Бившият морски пехотинец беше задържан в края на декември в Москва. Москва отхвърли концепцията Уилън да бъде сменен с различен пандизчия в Съединени американски щати.
Ouest-France, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР