Владимир Путин няма политически наследници и съперници, не планира и

...
Владимир Путин няма политически наследници и съперници, не планира и
Коментари Харесай

Незавидната съдба на опонентите на Путин

Владимир Путин няма политически наследници и противници, не възнамерява и пенсиониране. След 24 години ръководство критиците му живеят или в заточение, или са мъртви, или са в пандиза. Много от съперниците му починаха при странни условия - бяха убити, отровени или се самоубиха.

Русия се готви за " Прошка ", огромният християнски празник в неделя. Склонен да прости е и Путин. Но не всичко. Не прости измяната. Заяви го в изявление пред съветски публицист преди 6 години. Знаят го и критиците му, написа в собствен коментар Българска национална телевизия.

" Когато Пригожин провежда протеста, Путин съобщи, че всички предатели ще бъдат осъдени. Посланието беше ясно - не опитвайте нищо. Дори не критикувайте, тъй като видяхме доста случаи какво се случва с хора, които приказват намерено ", сподели Фиона Хил, някогашен чиновник в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати.

Точно два месеца след протеста, 62-годишният Пригожин почина при самолетна злополука. Мистериозна и с доста незнайни.

" Пригожин оцеля много дълго време, тъй като Путин нормално отстрани враговете си по-бързо и по по-брутални способи. Въпреки че свалянето на аероплан, е задоволително жесток способ ", акцентира Дариус Антанайтис, боен анализатор.

Подозрения за закононарушения, поръчани от Кремъл, които в никакъв случай не бяха потвърдени. Случаят " Литвиненко " е първият, който притегли вниманието на интернационалната общественост към ориста на съперниците на Путин и хората, които той назовава " предатели ". През 2006 година в Лондон някогашният руски сътрудник беше токсичен с полоний - 210, сипан в чая му.

" Отравянето на господин Литвиненко евентуално е било утвърдено от тогавашния началник на ФСБ Николай Патрушев, а също и от президента Путин. 12 години по-късно Англия още веднъж се оказа сцена за елиминиране на някогашни руски сътрудници. Мишена на ФСБ тогава беше семейство Скрипал. То трябвало да бъде ликвидирано с " Новичок ". С нервнопаралитичния сътрудник била намазана бравата на входната врата на Скрипал. Бившият сътрудник и щерка му Юлия оцеляха по знамение. Почина, обаче, инцидентна жена, която била изложена на въздействието на отровното вещество ", съобщи Робърт Оуен, ръководител на проверяваща комисия във Англия.

Разбра се, че с " Новичок " през 2020 година е било намазано и бельото на Алексей Навални. Големият критик на Путин оцеля след отравянето. Той умря предишния месец в арктическата наказателна колония. Версията на съветските управляващи е, че гибелта на Навални е естествена. Твърдение, с което доста от западните водачи не са съгласни.



" Смъртта на Алексей Навални е още едно доказателство за бруталността на Путин ", безапелационна е Камала Харис, вицепрезидент на Съединени американски щати.

През годините имаше известия и за отровени публицисти - критици на Путин. В листата със смъртни случаи на негови съперници, отравянето не е единственият сюжет. Денят, в който Путин празнуваше 54-я си рожден ден, на 7 октомври 2006 година пред дома й в Москва беше убита Анна Политковская. Журналистка от " Новая газета ", която разкриваше нарушавания на правата на индивида в Русия.

Като най-нагло политическо ликвидиране в Русия се дефинира разстрела на Борис Немцов. На метри от Кремъл, с четири патрона в гърба, опозиционният водач беше убит през 2015 година. Международно журналистическо следствие откри, че в продължение на година и половина Немцов е бил наблюдаван от сътрудници на ФСБ.



Съдбата на " предателите " застигна доста високопоставени руснаци през последните години. През 2015 година тогавашният олигарх и доближен на Путин - Борис Березовски беше открит обесен в банята на дома си във Англия, където живееше в заточение. Много от сътрудниците на Березовски също починаха при мистериозни условия. През същата година, още веднъж във Англия умря още един вътрешен човек на Кремъл - Михаил Лесин, създател на телевизия Russia Today. Малко откакто беше заменен от поста, той беше открит мъртъв в хотелска стая в Лондон.

С войната в Украйна зачестиха мистериозните смъртни случаи на съперници на съветското навлизане. През 2022 година от шестия етаж на московска болница падна вицепрезидентът на " Лукойл " Равил Маганов, който подлагаше на критика войната. За 2 години още четирима души от ръководството на петролната компания починаха ненадейно.

Преди по-малко от месец, край испанско село беше намерено тялото на съветския водач - беглец Максим Кузменов.

" Полицията откри тялото на юноша, блъснат от кола. По-късно стана ясно, че не е бил блъснат. Бил е прострелян доста пъти. "

През ноември някогашният командавщ военновъздушните сили на Русия - военачалник Владимир Свиридов и брачната половинка му бяха открити мъртви в дома им.

Мистерия, която евентуално ще остане неразгадана вечно, е и гибелта на Кирил Стремоусов. Москва го назначи за губернатор на Херсон в Украйна. Той поддържаше съветската окупация, само че намерено подлагаше на критика Кремъл. В деня, в който украинците си върнаха региона, Стремоусов почина при автомобилна злополука.



Кирил Стремоусов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР