Владимир Путин няма да бъде арестуван, ако отиде в Унгария.

...
Владимир Путин няма да бъде арестуван, ако отиде в Унгария.
Коментари Харесай

Унгария няма да се съобрази със заповедта за арест на Путин

Владимир Путин няма да бъде задържан, в случай че отиде в Унгария. В това увери Гергели Гуляш, шеф на кабинета на Виктор Орбан, цитиран от АРД. Според него не съществува правно съображение за осъществяване на заповедта на Международния углавен съд (МНС) в Хага.

На 17 март МНС издаде заповеди за арест на Путин и съветската пълномощничката по правата на децата Мария Лвова-Белова. Основание за това са хипотетичните депортации на хиляди украински деца в Русия. 

Част ли е Унгария от Международния углавен съд?

Въпреки че Унгария е подписала и утвърдила Римския статут на Международния углавен съд, той не е интегриран в правната система на страната, сподели още Гуляш. Президентите на Унгария по този начин и не са подписали закона за ратификация поради съмнения, че той противоречи на унгарската конституция. Въпросът до каква степен Будепеща е ангажирана към МНС е противоречив, в това число измежду унгарските адвокати.

Унгарското правителство не е стигнало до общо мнение за заповедта за арест, разбра се още от думите на Гуляш. Самият той обаче счита, че решението води нещата към спомагателна ескалация, а не към мир. 

Медведев с нови закани против Запада

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев предупреди, че възможен арест на Путин в чужбина вследствие на заповедта на МНС би представлявал оповестяване на война на Русия. " Действащ президент на нуклеарна сила пристига да вземем за пример в Германия и е задържан. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация ", съобщи Медведев пред държавната ТАСС. Той заплаши, че в случай че Путин бъде задържан, да вземем за пример в Германия, " всички наши благоприятни условия, ракети и други ще полетят към Бундестага, канцлерството и по този начин нататък. "

От своя страна, немската външна министърка Аналена Бербок още веднъж изрази поддръжка за интернационалната заповед за арест. " Никой не е над Устава на Организация на обединените нации, никой не е над интернационалното филантропично право, никой не може да прави военни закононарушения, закононарушения против човечеството безнаказано ", съобщи тя след срещата си със своя македонски колега Буяр Османи в Скопие.

Владимир Путин е третият настоящ държавен глава след Омар ал-Башир от Судан и Муамар Кадафи от Либия, за който е издадена заповед за арест от МНС, напомня АРД. Международният углавен съд включва 123 страни членки. Русия не е измежду тях. Той не разполага със лична полиция и разчита на страните да задържат и предават обвинени.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР